Înapoi

Despre noi

"GAUDEAMUS înglobează ca o instituție tot ceea ce este seducător, incitant și pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi". (Mircea Sântimbreanu, noiembrie 1994)

Radio România

Înființat în anul 1928, sub numele de Societatea de Difuziune Radio - Telefonică, Radio România este unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, bine racordat însă, prin dinamică, strategie editorială și conținut al emisiunilor la realitatea imediată.
Înainte de 1 noiembrie 1928, data la care a avut loc prima transmisiune a postului național exista în România o adevărată mișcare pro-radiofonie, al cărei principal protagonist era profesorul Dragomir Hurmuzescu (primul președinte al Consiliului de Administrație al Societății); pasiunea și munca unor pionieri ai domeniului, în România, s-au concretizat prin înființarea instituției care astăzi poartă numele de Societatea Română de Radiodifuzine și pe care milioane de ascultători o cunosc drept „Radio România".
După 92 de ani de activitate neîntreruptă, în care Radio România a reprezentat cu adevărat o „voce" în toate momentele memorabile din istoria ultimului secol, postul public de radio s-a impus în peisajul mediatic drept unul dintre liderii naționali de audiență și credibilitate, statut câștigat și datorită unei constante preocupări pentru menținerea unor înalte standarde profesionale.
În prezent, Radio România emite pe trei posturi naționale (Radio România Actualități, Radio România Cultural și Antena Satelor), în afara granițelor prin Radio România Internațional 1 (în limba română) și Radio România Internațional 2 (în 10 limbi străine) și la nivel regional prin 9 posturi regionale și un post dedicat exclusiv muzicii clasice, Radio România Muzical. Oferta Radio România este completată de Radio3Net „Florian Pittiș", primul post din țară exclusiv on-line

GAUDEAMUS Radio România

Începând cu noiembrie 1994, postul public de radiodifuziune se implică activ și constant în susținerea pieței naționale de carte. Odată cu prima ediție a Târgului Gaudeamus, organizată în foaierul Casei Radio, a luat naștere cel mai longeviv și mai îndrăgit proiect dedicat cărții, Gaudeamus Radio România, al cărui palmares numără peste 100 de târguri de carte și educație, mai mult de 3.120.000 de vizitatori și peste 13.600 de evenimente editoriale. Prin anvergura și impactul cultural al fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, dar și prin numărul de participanți și vizitatori, proiectul Gaudeamus Radio România plasează singurul post public de radio din lume care organizează târguri de carte, în postura de lider național pe piața evenimentelor expoziționale cu profil cultural-educațional.

TÂRGUL GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA - 26 de ediții - cel mai longeviv și mai important eveniment de acest gen din România, inclus începând cu anul 2001 în Calendarul Târgurilor Internaționale publicat de către organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt, liderul mondial al domeniului

CARAVANA GAUDEAMUS - serie de evenimente expoziționale organizate, începând din anul 2000, în câteva dintre cele mai importante centre culturale și universitare din România, în parteneriat cu posturile teritoriale Radio România (Cluj-Napoca - 20 de ediții, Craiova - 19 ediții, Timișoara - 11 ediții, Litoral - 11 ediții, Oradea - 6 ediții, Brașov - 2 ediții, Iași - o ediție, Sibiu- 3 ediții, Târgu Mureș - 3 ediții).

REPERE 1994 - 2020

30 octombrie - 6 noiembrie 1994: Are loc, la inițiativa Radio România, prima ediție a Târgului GAUDEAMUS - Carte de Învățătură, găzduit de foaierul Sălii Radio; co-organizatori: Editura ALL și Societatea Euromedia, condusă de scriitorul Mircea Nedelciu. Evenimentul marchează o premieră la nivel internațional: implicarea directă a unei instituții mass-media în susținerea pieței naționale de carte. Primul președinte de onoare al Târgului GAUDEAMUS este scriitorul Mircea Sântimbreanu.
noiembrie 1996: În cadrul celei de a treia ediții a Târgului GAUDEAMUS este demarat programul „Bursa Proiectelor Editoriale Majore", constând în descoperirea unor surse de finanțare pentru proiecte de importanță pentru cultura națională, propuse de către participanți. Proiectul va fi dezvoltat ulterior, cu scopul de a promova literatura română pe plan internațional.
noiembrie 1997: În premieră, un târg de carte din România acordă premii expozanților (Trofeele GAUDEAMUS decernate prin Votul Publicului) și jurnaliștilor (Trofeele Presei pe secțiunile publicații, radio și TV).
25 - 29 noiembrie 1998: Ediția a V-a Târgului GAUDEAMUS are loc în Pavilionul B din Complexul Expozițional Romexpo; amplasamentul târgului este schimbat, cu toate riscurile inerente, întrucât Foaierul Sălii Radio devine neîncăpător pentru participanți și vizitatori. Este inaugurată prima secțiune specializată a târgului, adresată instituțiilor de învățământ, Bursa Ofertelor Educaționale și Profesionale.
10 - 14 noiembrie 1999: Târgul GAUDEAMUS are loc în Pavilionul Central Romexpo, cel mai mare spațiu expozițional de acest gen din România. Spațiul generos permite găzduirea Târgului de Artă GAUDEAMUS. Este inițiată o nouă secțiune a Trofeului Presei, rezervată agențiilor de presă.
2000
● Este inaugurată Caravana Gaudeamus, odată cu prima ediție a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca.
● În cadrul celei de a VII-a ediții a ediției din București a Târgului Gaudeamus are loc cel mai important eveniment cultural al anului: Gianni Vattimo este invitat în România, în calitate de oaspete de onoare GAUDEAMUS. Sunt instituite două noi trofee, acordate de către organizatori: Premiul Educația, oferit unei instituții de învățământ participante și Premiul de Excelență, decernat unei edituri prezente la Târg, pentru susținerea unui proiect editorial de promovare a culturii române în plan international.
28 noiembrie - 2 decembrie 2001: Etapă de importanță decisivă în evoluția evenimentului către formula actuală, târg de carte organizat la standarde europene: Târgul găzduiește Seminarul Internațional „Galaxia Gutenberg la începutul mileniului lll", adresat profesioniștilor din domeniile editorial și educațional, care reunește editori români și străini (Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Ucraina, Republica Moldova și Israel) și directori de târguri internaționale de carte. În același an, Târgul GAUDEAMUS este inclus în calendarul târgurilor internaționale de carte publicat de Messe Frankfurt, liderul mondial în domeniu. Din 2001, evenimentul devine accesibil online și vizitatorilor din afara țării, fiind transmis în direct prin Internet, o premieră pentru târgurile din România. Este reluat și va fi organizat în continuare în cadrul Târgului, după o pauză de șase ani, Salonul Național de Inventică pentru Tineret.
2002
● martie: este organizată prima ediție a Târgului Gaudeamus Craiova
● 27 noiembrie - 1 decembrie: Târgul de carte GAUDEAMUS găzduiește Salonul Național al Presei din România - ediția a III-a, eveniment organizat de Clubul Român de Presă; este inaugurat Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu".
26 - 30 noiembrie 2003: Sunt inaugurate Trofeele GAUDEAMUS prin Votul Presei. Ediția a X-a a Târgului prezintă Expoziția de carte bibliofilă.
17 - 21 noiembrie 2004: Are loc prima ediție a Salonului de Carte pentru Copii „Ion Creangă", ca secțiune permanentă a Târgului Gaudeamus.
2005
● mai: este organizată prima ediție a Târgului Gaudeamus Timișoara
● noiembrie: Președintele de onoare al ediției din București este Jonathan Scheele, Șeful Delegației Comisiei Europene la București.
22 - 26 noiembrie 2006: Târgul GAUDEAMUS încheie Anul Francofoniei în România. Invitați speciali: Franța și Belgia. Președinte de onoare: E. S. Hervé Bolot, Ambasadorul Franței în România.
21 - 25 noiembrie 2007: Târgul Internațional GAUDEAMUS găzduiește Expoziția aniversară Gabriel García Márquez, organizată pentru prima dată în Europa, cu sprijinul Ministerului de Externe columbian, al Ambasadei României la Bogota și al Ambasadei Columbiei la Varșovia. Evenimentul a marcat o triplă aniversare care a avut loc în 2007: 80 de ani de la nașterea genialului scriitor, 40 de ani de la prima publicare a romanului Un veac de singurătate și 25 de ani de la primirea Premiului Nobel pentru Literatură.
19 - 23 noiembrie 2008 - aniversarea a 80 de ani de Radio România și 15 ani de la prima ediție a Târgului Internațional GAUDEAMUS. Are loc Seminarul cu tema „Multilingvismul și anul european 2008 al dialogului intercultural”, înscris de Comisia Europeană în calendarul evenimentelor dedicate anului dialogului între culture.
2009
● Este inaugurată, la Mamaia, ediția estivală a Caravanei Gaudeamus
● Târgul Internațional GAUDEAMUS este inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativității și Inovării, prilej cu care are loc colocviul „Traducerea literară între creativitate și inovare”. În același an, Herta Müller primește Premiul Nobel pentru Literatură, iar Târgul GAUDEAMUS, în parteneriat cu Deutsche Welle, organizează în onoarea scriitoarei o masă rotundă Medalion Herta Müller. Vedeta incontestabilă a ediției este Salman Rushdie, scriitorul a cărei sesiune de autografe maraton reunește câteva sute de participanți.
23 - 27 noiembrie 2011: Invitat de Onoare - Italia, o participare de maximă vizibilitate în presa culturală și în mass-media în general. Valerio Massimo Manfredi, Luciano de Crescenzo, Stefano Zecchi, Stenio Solinas, Luca Maroni, Giorgio Montefoschi sau Sergio Valzania sunt câteva dintre numele care aduc la București actualitatea culturii italiene.
20 – 24 noiembrie 2013, ediția 20: În premieră la Gaudeamus, în postura de Invitat de onoare sunt mai multe țări, reunite sub titulatura „Grupul țărilor nordice", format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Sub sloganul „Cool Nordic București", se derulează peste 30 de lansări de carte, conferințe, proiecții de film, ateliere creative, adresate unui public diversificat ca vârste și preocupări.
mai 2014: Este inaugurată Caravana Gaudeamus Radio România la Oradea, cel mai reușit debut din istoria proiectului, din punctul de vedere al anvergurii și impactului de public.
16 – 20 noiembrie 2016: Invitatul de onare al Târgului Internațional Gaudeamus este, în premieră, o țară din afara Europei, China, care participă la târg cu un stand reprezentativ pentru cultura chineză și literatura națională contemporană.
2018: Centenar România, Radio România 90, Gaudeamus 25
● septembrie: Este inaugurat un nou târg Gaudeamus Radio România, la Brașov
● Întregul program Gaudeamus Radio România se desfășoară sub semnul triplei aniversări: Centenar România, 90 de ani de la prima transmisiune Radio România și 25 de ediții ale ediției din București a Târgului Gaudeamus.
2019
● octombrie: Are loc prima ediție a Târgului Gaudeamus Radio România la Iași.
● noiembrie: Ediția din București a Târgului Gaudeamus, găzduită în premieră de cel mai mare spațiu expozițional din România, pavilionul B2 Romexpo, este, cu o suprafață de peste 8.000 mp, cel mai mare târg de carte organizat vreodată în România.
2020
Târgul de carte Gaudeamus Radio România - Ediție specială online
16 - 22 noiembrie 2020 / www.gaudeamus.ro

Ediția cu numărul 27 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România, care a avut loc în perioada 16 – 22 noiembrie pe baza unui concept original, exclusiv online, s-a încheiat duminică, la capătul unui adevărat maraton de evenimente, concursuri și prezentări de noi apariții editoriale.

● Președintele de onoare al ediției, care s-a aflat alături de publicul Gaudeamus prin intermediul unei intervenții în direct din New York, a fost scriitorul Norman Manea.
● Organizat de Radio România, în parteneriat cu elefant.ro, evenimentul a oferit iubitorilor de carte din întreaga lume posibilitatea de a urmări peste 200 de EVENIMENTE, majoritatea găzduite de website-ul www.gaudeamus.ro și de a achiziționa, în condiții foarte avantajoase, cărți, jocuri și muzică de la peste 100 de edituri și distribuitori specializați. STANDURILE VIRTUALE ale participanților au fost accesibile prin intemediul website-ului gaudeamus.ro, care, în acest interval a înregistrat peste 50.000 de vizitatori.
Proiectele tradiționale Gaudeamus Radio România s-au derulat la această ediție într-o formulă specială, adaptată momentului, care a permis însă menținerea conceptului și a obiectivelor originale.
● Astfel, Concursul Național de Lectură Mircea Nedelciu s-a derulat în perioada 5 – 20 noiembrie, pe bază de eseuri pe care concurenții le-au trimis către organizator și care au fost jurizate de către realizatorii de emisiuni Radio România din întreaga țară. În cadrul festivității de premiere care a avut loc online, vineri, 20 noiembrie, premiile oferite de editurile Casa Radio, Niculescu, Trei și Pandora M, au fost acordate astfel: locul  1 - Alexandra Botoș, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timșoara ● locul al doilea - Diana Găbureac, Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian" din Târgu Mureș ● locul al treilea - Alexia Bîtînă, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu" din Craiova ● mențiuni: Diana Ioana Mirea, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân" din Constanța și Alexandra Ciocan, Colegiul Național „Mihai Eminescu" din București.
● Votul Publicului, derulat în premieră prin intermediul paginii Facebook Radio România Gaudeamus, în perioada 18 – 22 noiembrie, pe baza propunerilor participanților, a desemnat drept Cea mai râvnită carte a Târgului, volumul „Iartă-mă că te-am iubit” de Ela E.H., publicat de Editura Creator.
Concursul „Vreau o școală ideală” Într-unul dintre cele mai dificile momente din cariera lor școlară, elevi din întreaga țară au avut ocazia să spună lumii întregi cum și-ar dori să fie școala în care să se simtă în siguranță, motivați și apreciați. Concursul "Vreau o școală ideală" a adus în atenția publicului, în noiembrie 2020, prin mesajele elevilor și ale dascălilor și prin efortul jurnaliștilor de la posturile Radio România, condițiile în care multe dintre școlile din țara noastră sunt nevoite să își îndeplinească menirea, în plină criză medicală și socială. Cele mai reușite reportaje, prin conținut și ilustrare jurnalistică, au fost premiate de Radio România și de participanții la târg:
- Marele Premiu, acordat de Radio România prin votul posturilor, care constă în suma de 10.000 lei, provenită din taxa de participare la această ediție online a evenimentului, a revenit școlilor din comunele Valea Argovei și Augustin, susținute de colegii noștri de la posturile Radio România Antena Satelor și Radio România Brașov FM;
- Premiul Participanților, decernat pe baza votului reprezentanților companiilor care au participat la această ediție și care constă în cărți și produse educaționale oferite de către participanți, a revenit școlii din comuna Valea Argovei;
- Premiul Publicului, decernat pe baza votului derulat pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus în perioada 24 – 29 noiembrie, care constă în suma de 1.000 lei, oferită de compania Maurer Imobiliare Cluj S.R.L., a revenit tot școlii din localitatea Valea Argovei
Reportajele pot fi vizionate aici: https://www.gaudeamus.ro/informative/vreau-o-scoala-ideala/6941/7
●"Arta fotografică se învață"
Eveniment realizat în cadrul proiectului Erasmus+, RTV - Key Competences in media production for Radio, Film and Television (2019-2021) finanțat prin componenta KA202 - Parteneriate strategice pentru educația vocațională și pregătirea profesională. Moderator: Mirela Nicolae, realizator, Radio România Cultural. Eveniment susținut de editurile Niculescu, Pandora M, Trei, Casa Radio, Gaudeamus Radio România. În România, arta fotografică, operatoria de cinema și televiziune, tehnica sunetului se studiază într-un singur liceu de profil din țară care pregătește absolvenți în domeniile respective la învățământ profesional, liceu și școală postliceală. Pe lângă lecțiile predate și învățate, profesorii și elevii de la Colegiul Tehnic Media din sectorul 1 al Capitalei sunt implicați în programe și proiecte europene de tipul Erasmus+ în care se perfecționează și se împărășesc noi cunoștințe cu specialiștii din domeniile respective dar și cu colegii din alte țări europene. Este și cazul proiectului Erasmus+, RTV - Key Competences in media production for Radio, Film and Television (2019-2021) finanțat prin componenta KA202 - Parteneriate strategice pentru educația vocațională și pregătirea profesională în care școala este parteneră a Radio România, principalul beneficiar.
Joi, 19 noiembrie, de la ora 13, elevi și profesori discută în fața publicului despre experiențele lor în realizarea imaginilor pe suport digital sau pe hârtie. Dezbaterea "Arta fotografică se învață" își propune să analizeze și cele mai bune fotografii ale școlarilor de la Colegiul Tehnic Media din București și Colegiul Tehnic Paul Dimo din Galați, îndrumați de profesorii lor, Alexandra Moza și Mircea Zăvoianu, fotografii făcute în perioada 1 -10 noiembrie. Imaginile, realizate sub genericul "Spațiul meu personal, un loc prietenos în școala online" se regăsesc pe spațiul Facebook fiind votate de privitori și analizate joi, 13 noiembrie, de câțiva editori, fotografi, arhitecți și ziariști.
Câștigătorii concursului Spațiul meu personal, un loc prietenos în școala online:

Voturile publicului înregistrate la finalul concursului, miercuri, 18 noiembrie, ora 20:
Locul I Mircea Alexandra Gianina 423 v, Locul II Alina Nan 284 v, Locul III Daniel Mița 235
Mențiuni: Marian Nicolae Niță, Delcea Mariana RobertaÂ
Premiul Gaudeamus - Cosmina Codreanu
Premiul editurii Casa Radio, Șandor Eriko Ioana
Mențiunile Radio România Cultural: Gîrbiță Amalia și David Rareș Bărbieru
Premiul special Radio România Cultural acordat pentru mesajul profund uman pe care-l transmite fotografia -  Petru Costin Moțatu.
● Partenerii ediției: TVR, Observator Cultural, Bookblog.ro și Agenția de carte, elefant.ro


Echipa GAUDEAMUS

Vladimir EPSTEIN (vladimir.epstein@radioromania.ro) - director onorific
Connie CHIFOR (connie@gaudeamus.ro) - coordonator, pr & comunicare
Mara ALECU (mara@gaudeamus.ro) - programul de evenimente
Cătălin CHIFOR (catalin@gaudeamus.ro) - contracte, construcție și amenajare standuri
Ovidiu GROZA (ovidiu@gaudeamus.ro) - marketing
Dinisia Măgureanu (denisa@gaudeamus.ro) - secretariat
Andreea Gârjoabă - (oana@gaudeamus.ro) - contracte
Ion GEORGESCU (nelugeorgescu@gaudeamus.ro) - logistică

Mihai TIMARIU (mihai@gaudeamus.ro) - marketing