Înapoi

Gaudeamus București 2023

gaudeamus_bucuresti_2023

Târgul de Carte Gaudeamus - ediția București 2023 ● 22 – 26 noiembrie ● Pavilionul Central (A) Romexpo ● Program de vizitare: zilnic,  între orele 10:00 și 20:00. Accesul publicului va fi gratuit

”Gaudeamus înglobează ca o instituție tot ceea ce este seducător, incintant și pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi”, afirma, la deschiderea primei ediții a Târgului de Carte Gaudeamus, Mircea Sântimbreanu. Spusele marelui scriitor, care a fost președintele de onoare al târgului la primele cinci ediții, s-au adeverit an de an, și rămân de actualitate la ediția cu numărul 30, care se va deschide miercuri, 22 noiembrie.

95 de ani de la prima emisie Radio România, 30 de ediții ale celui mai longeviv târg de carte din țară, 25 dintre acestea găzduite de Romexpo, peste 140 de ediții naționale și locale care au contribuit semnificativ la structurarea pieței naționale de carte sunt, fiecare în sine, un motiv de a sărbători. Ceea ce vor putea face între  22 și 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, toți iubitorii de carte din București și din această zonă a țării.

Gaudeamus 30 și-a desemnat câștigătorii:
înregistrare video

 • Trofeele Gaudeamus, prin Votul Publicului, au revenit Grupului Editorial Humanitas - locul 1, Editurii Litera - locul 2 și Editurii Polirom - locul 3.
 • „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului,  a fost volumul „Mai mult ca trecutul”, de Ana Blandiana, publicat de Editura Humanitas.
 • Premiul Educația a revenit Editurii Academiei de Studii Economice din București.
 • Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, a fost acordat  Editurii Vellant din București „pentru calitatea prezenței la ediția 2023 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România și pentru lungul șir de cărți de literatură și arte publicate în rafinate condiții grafice și pentru standul mereu atractiv, „pe roți”, de la Gaudeamus.”
 • Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian”, acordat de un juriu alcătuit din doamna Denisa Comănescu, domnul Ion Bogdan Lefter și domnul Bogdan Ghiu a fost decernat astfel:
 • pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: doamnei Alexandra Coliban pentru traducerea din limba engleză a romanului „Crossroads” de Jonathan Frazen, publicat în anul 2023 de Editura Polirom; 
 • pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: domnul Șerban Foarță, pentru volumul său bilingv de poeme „Schlimmericks”, publicat de Editura Universității de Vest din Timișoara, scris/autotradus în limba germană.
 • Miss Lectura: Teodora Ioana Pavel, elevă la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei; premiul e oferit de Avon Cosmetics Romania.

Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 12.00.

Președintele de onoare al ediției va fi domnul Ion Bogdan Lefter, reputat scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist, și, mai presus de toate, unul dintre cei mai entuziaști și constanți prieteni ai Târgului. Implicat activ, timp de aproape trei decenii, în câteva dintre proiectele tradiționale marca Gaudeamus Radio România, Ion Bogdan Lefter a fost primul coordonator al ziarului târgului, realizat împreună cu studenții Facultății de Litere de la Universitatea București și membru al juriului care a stabilit câteva dintre cele mai importante premii anuale Gaudeamus.

Gaudeamus 30 în cifre:

 • peste 5.500 mp de standuri și spații de evenimente, care vor ocupa toate cele patru niveluri ale Pavilionului Central Romexpo;
 • aproape 200 de participanți care vor oferi publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor și domeniilor de interes, muzică și jocuri educative. Alături de nume consacrate de zeci de ani în peisajul editorial românesc, se vor regăsi numeroși participanți în premieră la acest eveniment, atât edituri care și-au câștigat deja o binemeritată notorietate, cât și proiecte noi, la început de drum.
 • peste 500 de evenimente editoriale, care se vor desfășura deopotrivă în cele cinci spații amenajate în incintă, cât și la standurile participanților. Ca și la edițiile precedente, în incinta târgului va fi amenajat un spațiu dedicat activităților interactive pentru cei mai tineri vizitatori, „Atelierul de Creație”, amplasat pe nivelul 3.20.

Proiecte conexe marca Gaudeamus și Radio România:

 • Trofeele Gaudeamus, decernate începând cu ediția 1997, vor fi acordate la finalul acestei ediții pentru trei dintre editurile participante și pentru „Cea mai rîvnită carte a târgului”, prin Votul Publicului; alături de ele, Radio România va acorda, pe baza evaluării realizate de jurii de specialitate, Premiul de ExcelențăPremiile pentru Traducere „Antoaneta Ralian” și Premiul Educația.
 • „Invitați de nota 10: Olimpicii României” este proiectul prin intermediul căruia Radio România și partenerii săi recompensează și promovează elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiade internaționale la diferite discipline. Premiile acordate cu acest prilej, în valoare de circa 16.000 lei, vor fi oferite de Asociația Lions Club Millennium Bucharest, sponsor tradițional al evenimentului, Cosmo Pharm și Avon Cosmetics Romania.
 • „Pick up a Secret Story” este un proiect derulat pentru a doua oară în colaborare cu fundația Hospice Casa Speranței (cea mai mare organizație specializată în îngrijire paliativă gratuită din România), cu sprijinul participanților și al publicului, care vor putea contribui la strângerea de fonduri pentru susținerea activității curente a fundației, donând sau achiziționând pachete de cărți al căror conținut rămâne un secret, până la desfacerea pachetului.
 • „9 scriitori din 9-a generație”, proiect ajuns în acest an la cea de a șaptea ediție, derulat de București FM, prefațează și în 2023 deschiderea Târgului de Carte Gaudeamus. 9 scriitori debutanți au oportunitatea de a-și prezenta lucrările ascultătorilor București FM, și 9 ascultători vor câștiga cele 9 cărți prezentate, participând zilnic la topicul zilei, pe WhatsApp și pe rețelele de socializare București FM. Cărțile semnate de autori vor fi înmânate câștigătorilor sâmbătă, 25 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus.
 • Concursul Miss Lectura, reluat la aceasă ediție cu sprijinul companiei Avon.

Târgul de Carte Gaudeamus – un eveniment Radio România
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Parteneri și sponsori: Jerry’s Pizza, Asociația Lions Club Millennium Bucharest, Cosmo Pharm, Easy Print, Tipografia Ericom & Intersigma, Avon Cosmetics Romania, Treasure și Hospice Casa Speranței

">INFORMAȚII UTILE VIZITATORILOR

Cine participă?
Toți participanții la aceaastă ediție se regăsesc, cu pagini de prezentare individuale, în CATALOGUL PARTICIPANȚILOR, unde este disponibilă căutarea după criteriile denumire și domeniu de editare. STANDURILE VIRTUALE ale participanților sunt accesibile prin butonul aferent din fiecare pagină.

Cum cumpăr?
Achizițiile de carte și alte produse se pot face direct la standurile aflate în interiorul pavilionelor sau prin intermediul standurilor virtuale ale expozanților, pe care le puteți accesa de pe paginile lor de prezentare. Prețurile produselor și alte eventuale taxe, precum și termenii și condițiile de utilizare valabile pentru fiecare website sunt stabilite de către deținătorii acestora.

Coduri promoționale Gaudeamus
Beneficiile suplimentare acordate vizitatorilor care achiziționează produse de la Târgul de carte Gaudeamus Radio România sunt menționate la standurile virtuale ale participanților. Codurile aferente se regăsesc în paginile de catalog ale participanților care le acordă.

Cum pot viziona un eveniment?
Evenimentele propuse pentru această ediție vor fi transmise, live și în înregistare, conform PROGRAMULUI DE EVENIMENTE anunțat al târgului. Acestea vor rămâne în arhiva ediției, pentru vizionare ulterioară.

În cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS.

CALENDARUL TÂRGURILOR GAUDEAMUS 2023