Afișează:


Sâmbătă, 20 Noiembrie

Un interviu cu Gabriela Bodea, autoarea primului volum al lucrării „Clash-ul crizelor sau viclenia lumii asimetrice”

Universitatea Babeș Bolyai - Editura Presa Universitară Clujeană
20 Noiembrie >> 09:45 - 09:56
În cadrul acestui interviu veți afla de ce autoarea, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bodea, de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Universitatea Babeș-Bolyai, a intitulat acest prim volum al lucrării „Demitizarea trădării”.

Citește mai mult

Creștinii mileniului III – și nu numai

Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (EARCB)
20 Noiembrie >> 10:00 - 10:47
Invitați: Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Claudia Stan, Pr. Marius Taloș SJ Moderatori: Pr. Andrei Dumitrescu, Liana Gehl Actualitatea mesajului creștin în publicațiile recente ale Editurii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București: 1. Tarciziu-Hristofor Șerban, „Viața împlinită (Romani 9-16)” 2. Andrea Mandonico, „«Dumnezeul meu, cât ești de bun!» Viața și mesajul lui Charles de Foucauld” 3. Nicola Gori, „Un informatician în Rai. Biografia Fericitului Carlo Acutis” 4. Jennifer Fulwiler, „Altceva decât Dumnezeu. Cum am căutat cu înfrigurare fericirea și am găsit-o din greșeală”.

Citește mai mult

Interviu cu Hervé Le Corre, autorul excepționalului roman „După război”

Crime Scene Press
20 Noiembrie >> 10:00 - 10:25
Hervé Le Corre ne invită să pășim în Bordeaux, în anul 1950. Războiul din Algeria a început deja. Destinele unui criminal de război și al unui tânăr care și-a pierdut familia se împletesc într-o lume mânată de răzbunare. O lume unde, după război, uneori războiul continuă.

Citește mai mult

Lansare de carte: "Divina Commedia. Purgatorio - Purgatoriul". Autor: Dante Alighieri, traducere de Geo Vasile.

Editura Cartea Românească Educațional
20 Noiembrie >> 10:30 - 10:51
Invitați: Vasile Burlui, Marius Chelaru, Paul Gorban. Cele paisprezece mii două sute treizeci și trei de versuri din Divina Commedia sunt distribuite conform unei simetrii ingenioase în trei mari cantice. Învestitura stilistică de epos a Divinei Commedia oferă mai multe niveluri de lectură: moral, simbolic, alegoric, anagogic (figură retorică prin care se trece de la general la particular, de la literal la mistic), cel din urmă privind cu precădere Sfintele Scripturi. Purgatoriul, a doua împărăție din cele trei ale lumii creștine de dincolo, vizitată sub îndrumarea lui Virgiliu, este descris de Dante ca un munte foarte înalt, ce se înalță pe o insulă în centrul emisferei australe, completamente înconjurată de ape, la antipozii Ierusalimului aflat în centrul emisferei boreale. Așa cum însuși Virgiliu explică (Inf., XXXIV, 121-126), atunci când Lucifer a fost azvârlit din cer ca pedeapsă pentru rebeliunea sa, acesta s-a prăbușit în centrul Terrei, în partea emisferei australe, drept care toate ținuturile răscolite s-au retras în cea boreală de teama atingerii cu Vrăjmașul; astfel s-a creat genunea infernală, iar pământul dislocat a format muntele Purgatoriului ce s-a înălțat în opoziție cu Infernul. În vremea lui Dante, a doua împărăție era o creație recentă a doctrinei creștine, fiind oficial definită abia în 1274 la Conciliu de la Lyon, cfr. unor istorici ai Bisericii, precum Jacques Le Goff.

Citește mai mult

Lansare de carte: „Banii în mișcare. Prosperitatea în 10 pași”, autor: Iancu Guda

Academia de Studii Economice din București
20 Noiembrie >> 11:00 - 11:56
Invitați: • Prof. univ. dr. Andreea Stoian, Departamentul de Finanțe, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Academia de Studii Economice din București • Iulian Stanciu, Președinte eMAG și partener al emisiunii „Banii în mișcare” difuzate de DIGI 24 • Sergiu Voicu, jurnalist DIGI 24 și producător al emisiunii „Banii în mișcare” • Mihai Purcărea, Director General BRD Asset Management • Iancu Guda, Director Coface Servicii, lector asociat în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Academia de Studii Economice din București, realizator al emisiunii „Banii în mișcare”

Citește mai mult

Lansare de carte: „ Asistența socială bazată pe evidențe”, autori: Antonio Sandu, Elena Unguru (Gafton), Ana Frunză

Editura Lumen
20 Noiembrie >> 11:00 - 11:45
Invitați: Prof. univ. dr. Antonio Sandu (autor), Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava; Dr. Elena Gafton (Unguru) (autor), Centrul de Cercetări Socio-Umane Lumen, Dr. Ana Frunză (autor) - Centrul de Cercetări Socio-Umane Lumen, Prof. univ. dr. Conțiu Tideriu Șoitu, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Conf. univ. dr. Claudia Bacter, Facultatea de Științe Socio-Umane, Școala Doctorală de Sociologie, Universitatea din Oradea

Citește mai mult

Wilhelm Dancă. Și cred și gândesc (fragment din Podcast-ul Spandugino – Reziliența prin cultură. Și cred și gândesc | Wilhelm Dancă)

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 11:00 - 11:30
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară. De ce trebuie să avem grijă de sufletul nostru? Care este măsura credinței? Avem nevoie de curaj pentru a face astăzi o alegere religioasă? Ce aliați avem împotriva fundamentalismelor? Pe firul acestor întrebări dar și multor altor teme, publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu îl invită pe părintele, filosoful și teologul Wilhelm Dancă să ne împărtășească din lumina și emoția întâlnirilor sale fondatoare cu figurile călăuzitoare ale acestui timp, răsfrânte în cartea-îndemn „Și cred, și gândesc”.

Citește mai mult

Jurnalul psihanalitic al unei tinere fete

Cartex
20 Noiembrie >> 11:30 - 12:00
Invitat: Lucian Pricop Lectură publică din traducerea jurnalului elaborat de Hermine Hug Helmuth, documentul fondator ale psihanalizei infantile. Una dintre elevele favorite ale lui Sigmund Freud construiește diaristic parcursul de viață al unei tinere fără a cosmetiza preocupările, curiozitățile, obsesiile, traumele ei de preadolescentă.

Citește mai mult

Dublă lansare de carte: "Ștefan cel Mare", "Apocalipsa după Stalin", autor: Gică Manole. Invitați: Paul Gorban, Gică Manole.

Editura Cartea Românească Educațional
20 Noiembrie >> 11:30 - 12:30
"Stefan cel Mare". Așezând Țara Moldovei pe temelii trainice (practic reîntemeind-o), zidind biserici și mănăstiri mai multe decât toți domnii români de până la el, fiind biruitor desăvârșit în marile lupte cu turcii și regatele vecine creștine, ocrotind creștinătatea ortodoxă căzută sub păgân, Ștefan cel Mare se dovedește drept singurul împărat adevărat din istoria românilor. Contemporanii săi de același rang, regi sau împărați, cu toată fala și vechimea numelui, n-au fost altceva decât niște creaturi slabe, mediocre, ce nu i-au stat și nu-i pot sta alături, cu nici un chip. "Apocalipsa după Stalin" De câteva decenii, îndeosebi după ce mass-media video a devenit precumpănitoare în a „informa” și „forma” opinia publică și cu privire la evenimentele legate de Al Doilea Război Mondial, pe posturile de televiziune cu profil istoric sunt programate/reprogramate cu obstinație diverse episoade dintr-un serial extrem de folositor, serial numit „Apocalipsa după Hitler”. Dacă este justificată sintagma „Apocalipsa după Hitler”, tot atât de necesară și adevărată – căci Istoria însăși a validat-o – și justificată este și sintagma „Apocalipsa după Stalin”.

Citește mai mult

Lansare de carte: „Filosofia orientului și fizica modernă”, autor: Antonio Sandu

Editura Lumen
20 Noiembrie >> 12:00 - 12:45
Invitați: Prof. univ. dr. Antonio Sandu (autor), Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Prof. univ. dr. Bogdan Popoveniuc, Centrul de Cercetări în Etică Aplicată, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava Moderator: Alexandra Huidu, editor în cadrul Editurii Lumen

Citește mai mult

Romulus Rusan. Roua și bruma. Cauze provizorii (fragment din Podcast-ul Spandugino – Reziliența prin cultură. Portret Romulus Rusan |Ana Blandiana)

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 12:00 - 12:30
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară. Care sunt dimensiunile majore ce definesc profilul public al lui Romulus Rusan? Se poate afirma că implicarea sa civică a pus în umbră latura literară? S-ar putea face o paralelă între opera istorico-instituțională și cea de ficțiune a lui Romulus Rusan? În ce fel comunică între ele aceste două coordonate fundamentale? Să fie, oare, vorba despre un „duh” ardelenesc ce plutește asupra amândurora? Există încă o parte semnificativă a operei sale rămasă în manuscris? Cât de importantă a fost perioada petrecută la Comana, considerată un mic Paradis al scrisului, pentru evoluția literară a celor doi autori, Ana Blandiana și Romulus Rusan? Cum erau călătoriile înainte de 1989? Într-un tonic și alert dialog-confesiune, publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu și Ana Blandiana, poetă și eseistă, explorează seria de autor dedicată lui Romulus Rusan la Editura Spandugino, evocând personalitatea sa complexă și poliedrică, în care se disting, deopotrivă, calitățile remarcabile ale omului, reflexiile scriitorului preocupat de valențele stilistice ale unei proze subtile și minimaliste, precum și impresionantul profil al istoricului implicat în zona civismului și în admirabilul efort de recuperare și consemnare atentă a istoriei noastre recente.

Citește mai mult

Lansare de carte: „Regarder la mort en face. Actes du XIXᵉ congrès international de l’association Danses macabres d’Europe”

Editura Universității din București - Bucharest University Press
20 Noiembrie >> 14:00 - 14:30
Prezintă: Cristina Bogdan Tematică: Științe socio-umane „Volumul «Regarder la Mort en face. Actes du XIXe congrès international de l’association Danses macabres d’Europe» joacă rolul unei lupe prin care se văd diferitele aspecte ale acestui fenomen omniprezent atât în existența noastră, cât și în artele cuvântului și imaginii. Uneori privirea curioasă prinde cele mai mici detalii, asemeni unui microscop, alteori acopertă vaste teritorii, asemeni unui telescop, totul pentru a descoperi elementul comun al fenomenelor și formelor de manifestare.” (Cristina Bogdan, Silvia Marin Barutcieff)

Citește mai mult

Lansare de carte: Alexandru Ciorănescu, "Scrieri despre literatura română"

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 14:00 - 14:30
Minuțiosul volum Scrieri despre literatura română ilustrează, cu o rară eleganță argumentativă, impresionantul efort de arheologie textuală, menit să restituie nu doar monografiile unor autori uitați, precum Alexandru Depărățeanu, sau prea puțin înțeleși la timpul lor, precum Ion Barbu, ci și un corpus de documente inedite, adevărate monumente literare culese cu asiduitate din arhivele vremii. În cadrul lansării vor lua cuvântul profesorul Mircea Anghelescu, criticul Daniel Cristea-Enache și Maria Hulber (redactor-șef Editura Spandugino).

Citește mai mult

George Cornilă - Prezentare și lectură. Fragment din romanul "Miezul nopții în cartierul felinarelor stinse"

Crux Publishing
20 Noiembrie >> 15:00 - 15:09
Scriitorul George Cornilă, proaspăt întors de la FILIT, ne face plăcuta surpriză de a participa la ediția din această toamnă a Târgului Gaudeamus cu cel mai recent volum al său. Autorul ne oferă o scurtă prezentare a romanului postmodern Miezul nopții în cartierul felinarelor stinse, precum și un fragment în lectură proprie. Vizionare plăcută!

Citește mai mult

Lansare de carte: "Taina Evangheliei. Scurte glose duminicale", Marius Ciobotă

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 15:50 - 16:20
Lansare de carte Taina Evangheliei. Scurte glose duminicale. Invitați vorbitori: Pr. Marius Ciobotă (autorul), Pr. Prof. Constantin Necula, Maria Hulber (redactor-șef Editura Spandugino)

Citește mai mult

"Neuroștiința fericirii. Dezvoltarea conștientă a creierului către armonie și integrare", autor Daniel Siegel

Editura Herald
20 Noiembrie >> 16:00 - 16:28
Am discutat azi alături de invitata noastră Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut despre neuroplasticitatea creierului și dovezile științifice ale beneficiilor practicării stării de conștiință pe care le aduce Daniel Siegel în cartea Neuroștiința fericirii publicată la editura Herald.

Citește mai mult

Lansare de carte: Irina Bădescu, "Fragil, cuvântul întrupat"

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 16:30 - 17:30
Fragil, cuvântul întrupat este rezultatul unui substanțial demers pluridisciplinar, situat la confluența dintre literatură, istoria mentalităților, semiologie și antropologie culturală. Izvorât dintr-un amplu proiect de cercetare conturat de Irina Bădescu, volumul sistematizează articolele, studiile, prelegerile și prefețele pe care autoarea le-a publicat de-a lungul timpului în ediții critice și în prestigioase reviste de specialitate, dar și o serie de texte inedite, păstrate în manuscris. Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului de lansare de carte: Prof. Vlad Alexandrescu, Prof. Alexandru Călinescu, Prof. Gelu Ionescu, Prof. Doris Mironescu, Prof. Mihai Zamfir, Maria Hulber (redactor-șef Editura Spandugino)

Citește mai mult

Lansare de carte: "Protestul brazilor de Crăciun", autor: Răsvan Popescu.

Editura Cartea Românească Educațional
20 Noiembrie >> 17:00 - 17:31
Invitați: Vasile Burlui. Cassian Maria Spiridon, Varujan Vosganian, Răsvan Popescu. O legendă aztecă spune că atunci cînd o comunitate își ucide Bătrînii, îi alungă, îi exilează sau îi extermină, aceasta va muri și i se va șterge numele: este una din¬tre temele dominante ale poeziei lui Răsvan Popescu din Protestul brazilor de Crăciun (Editura Cartea Românească Educațional, 2021), structurînd, probabil, cele mai frumoase poeme ale cărții; astfel, într-un poem emblematic, Răsvan Popescu scrie despre „obiceiul” eschimo-șilor din vremurile vechi, care își expediau pri¬măvara bătrînii pe banchize, spre sud, spre topirea gheții și moartea sigură a celor deveniți de prisos.

Citește mai mult

Lansare de carte: „Bunicul meu, Regele Mihai”

Editura Vremea
20 Noiembrie >> 18:00 - 18:35
De vorbă cu Nicolae al României, pe marginea unei cărți de excepție dedicate împlinirii a o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai. Titlul se constituie într-o adevărată incursiune în viața de familie a Majestății Sale.

Citește mai mult

Lansare de carte: "Scrieri 2: Iacob și îngerul. Ispita binelui", Teodor Baconschi

Editura Spandugino
20 Noiembrie >> 18:30 - 19:00
Stăruitoare pledoarie pentru edificarea unei civilizații a cărții și a cuvântului întemeietor, volumul de față aprofundează un mozaic tematic articulat în jurul marilor provocări adresate intelectualității la începutul noului mileniu, într-un răstimp prielnic pentru recuperarea simbolismului religios, a unor norme morale de sorginte creștină și a structurilor antropologice definitorii pentru o societate care se întemeiază pe conștiința sacrului. Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului de lansare de carte: Teodor Baconschi (autorul) și Maria Hulber (redactor-șef Editura Spandugino)

Citește mai mult

Colocviile Editurii Cartea Românească Educațional: Eugen Simion și filosofia criticii literare. Invitați: Vasile Burlui, Nicu Gavriluță, Oana Șerban

Editura Cartea Românească Educațional
20 Noiembrie >> 18:40 - 19:22
Eugen Simion este în primul rând opera sa. Sau omul construit de uriașa sa operă. Nu cunosc alt caz în literatura română, în afară de cel al lui E. Lovinescu, în care discursul critic să-și fi modelat în asemenea măsură autorul. Critica literară nu e doar construcție culturală. E, atunci când e asumată până la capăt, și construcție de sine. E drept că rar de tot. În cazul lui Eugen Simion – cu asupra de măsură.

Citește mai mult

Contribuții ale lui 'Abdu'l-Bahá la creșterea spirituală și filozofică a omenirii

Bahá'í România
20 Noiembrie >> 19:00 - 20:00
S-a scris mult despre călătoriile lui ‘Abdu’l-Bahá, ‘Abbás Effendi. Eliberat din fortăreața de la ‘Akká, dupa 40 de ani de captivitate, El a tradus în fapte moștenirea sacră lăsată de tatăl său, Bahá’u’lláh. Prin urmare, El a întreprins o misiune de 3 ani în lumea vestică. A părăsit Țara Sfântă și a venit în Europa în 1911. Astfel, în ,,Cuvântări la Paris", compilație a cuvântărilor susținute de ‘Abdu’l-Bahá în timpul primei Sale șederi la Paris, sunt incluse, de asemenea, trei prelegeri ce au avut loc în timpul vizitelor Lui în Anglia, 1912–1913 și o tabletă revelată în 1913. Notițele lui Lady Blomfield (Sara Louisa Blomfield) stau la baza volumului, apărut în română, prima ediție, în 1995. ,,Răspunsuri la câteva întrebări” este în felul ei, o carte indispensabilă celor ce vor să aibă o înțelegere asupra Revelației Bahá’í. Cartea a fost publicată deja în 1908, dar revizuită recent (2018) și conține discuțiile susținute de 'Abdu'l-Bahá în 'Akká' între 1904 și 1906, ca răspuns la întrebările puse de Laura Dreyfus-Barney, răspunsuri la întrebări despre religie, filozofie și credință. Fără ‘Abdu’l-Bahá în Centrul Legământului Bahá’í, enorma putere de creație a Revelației lui Bahá’u’lláh nu ar fi putut fi transmisă omenirii, iar însemnătatea Revelației nu ar fi putut fi înțeleasă pe deplin. El a fost a fost călăuza și arhitectul unei comunități Bahá'í aflată în plină expansiune. Despre invitat: Dr. Simona Melnic – 56 ani, medic ,,răspopit”, deține un master în business administration, pe care a construit o carieră în industria farmaceutică. În prezent, conduce o companie de comunicare medicală (editor de publicații științifice și ziarul breslei, ,,Viața medicală”, comunicare digitală, webinarii, e-learning etc.) Simona rămâne un căutător de semnificații spirituale, de fundament etic și cunoaștere religioasă.

Citește mai mult

Interviu cu Abigail Dean, autoarea bestsellerului „Fata A”

Crime Scene Press
20 Noiembrie >> 19:00 - 19:25
Abigail Dean a captivat imaginația cititorilor cu romanul său de debut, „Fata A”, bestseller Sunday Times, un roman întunecat, dar care vorbește despre speranță și lumină. O lectură memorabilă inspirată din cazuri reale.

Citește mai mult