Gaudeamus Timișoara 2022 | 25 - 29 mai

18 - 1 August 2022


Afișează:


Sâmbătă, 28 Mai

Lansări și scurte prezentări de carte

Editura Eikon
28 Mai >> 11:00 - 11:45
„Regele Mihai și Basarabia: O poveste uitată de neuitat”, de Aliona Grati; „Două săptămâni dramatice din istoria României (17-30 decembrie 1947), Eleodor Focșeneanu; Prezintă: Christian Crăciun și Valentin Ajder.

Citește mai mult

#AmbasadorErasmus

Radio România Cultural
28 Mai >> 12:00 - 12:30
Călătorii cu Ambasadorii Erasmus (III). Invitate: eleva Maya Borod, Blogger, Ambasador Erasmus în Arad și student Erasmus și ing. Ana-Maria Ghiulai din Timișoara, beneficiară Erasmus+ în programe universitare și practicant la Parlamentrul European. Dialogul urmărește promovarea mobilităților pe care ambasadorii Erasmus România le-au făcut în diverse țări datorită participării lor ca beneficiari și formatori în mobilități școlare și programe strategice. Proiectul "Călătorii cu ambasadorii Erasmus" este reflectat la Radio România Cultural, pe siteurile radioromaniacultural.ro și gaudeamus.ro. Producător și realizator: Mirela Nicolae, Ambasador Erasmus+ pentru media în România Eveniment realizat de Radio România Cultural și ANPCDEFP.

Citește mai mult

Cafenea filosofică: "Spun ce gândesc, dar gândesc ce spun? Gândire critică și comunicare în sec. XXI”

Editura Lumen
28 Mai >> 12:00 - 13:00
Studiul filosofiei ajută la formularea de standarde raționale, formulări clare a conceptelor, evaluări și argumentări logice, care la rândul lor formează gândirea critică, ce devine, astfel, în viața de zi cu zi, o expresie a filosofiei aplicate. Societatea contemporană se confruntă la scară din ce în ce mai largă cu o carență a gândirii critice în rândul tinerilor – și nu numai -, ceea ce ridică întrebări referitoare la capacitatea acestora de a evalua informațiile primite din mediul înconjurător, fie de la persoane apropiate, fie din mass-media sau online-media. Mai poate filosofia ajuta la formarea gândirii critice în societatea contemporană? Ne poate aceasta ajuta să nu cădem pradă logosului seductiv al diverșilor influenceri sociali, stakeholderi cu agende obscure, fake news-urilor etc.? Invitați: Prof. univ. dr. Gheorghe Clitan – Departamentul de Filosofie și Știinte ale Comunicării, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara; Prof. univ. dr. Bogdan Popoveniuc – Centrul de Cercetări în Etică Aplicată, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România; Prof. univ. dr. Antonio Sandu – Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România - Directorul Editurii Lumen; Dr. Arthur Suciu - Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România; Moderator – Drd. Alexandra Huidu – Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Oradea & UMF „Grigore T. Popa” din Iași, România - Editor în cadrul Editurii Lumen.

Citește mai mult

„3.7”

Tritonic Books
28 Mai >> 13:00 - 13:45
Volumul de povestiri „3.7”, autori Daniel Timariu, Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan, colecția Science Fiction % Fantasy, 2022. Participă: Daniel Timariu și Cristian Vicol.

Citește mai mult

Lansări și scurte prezentări de carte

Editura Eikon
28 Mai >> 16:15 - 16:25
"Reprezentarea politică a minorității slovace din România", de Claudia Cardoș; "Transcarpatia: radiografia unei regiuni multietnice", de Marian Oancea; "Perspectivele minorității slovace din România în contextul migrației și al provocărilor socio-demografice", de Claudia CARDOȘ, Radu CARP, Ștefan HERCHI, Cristina MATIUȚA. Prezintă Radu Carp și Valentin Ajder.

Citește mai mult

Lansarea volumului de memorii "Timp retrăit", de Alex. Ștefănescu.

Curtea Veche Publishing
28 Mai >> 17:00 - 17:15
Lansarea volumului de memorii "Timp retrăit", de Alex. Ștefănescu. Prezintă: Cornel Ungureanu și Robert Șerban.

Citește mai mult

Lansări și scurte prezentări de carte

Editura Eikon
28 Mai >> 18:00 - 18:45
„Condamnat la moarte. Trenul care mă duce taie istoria în două”, de Doina Magheți; „Vertebre românești - mărturii ale rezistenței anticomuniste, I. Cătălui, A. Cristodulo, V. Mitric-Ciupe; "Pecete de neșters”, de Ștefan Todirașcu Invitați: Doina Magheți, Cornel Ungureanu, Claudiu T. Arieșan, Christian Crăciun. Moderator: Valentin Ajder.

Citește mai mult

Lansare de carte: Romanian Civil Code

Monitorul Oficial R.A.
28 Mai >> 18:00 - 19:30
Editura „Monitorului Oficial”, în parteneriat cu Asociația „Conferințele Facultății de Drept a Universității din București” a publicat recent lucrarea "Romanian Civil Code", care a fost lansată în data de 24 mai 2022, ora 18.00, la Facultatea de Drept a Universității din București. Codul civil, tradus în limba engleză, este util juriștilor (avocați, consilieri juridici, arbitri etc.) care redactează documente în limba engleză referitoare la probleme ce implică aplicarea acestuia. De asemenea, avem certitudinea că va ajuta teoreticienii dreptului civil și specialiștii în drept comparat, vorbitori de limbă engleză, să își formeze o imagine cât mai exactă asupra dreptului civil român. Traducerea a revenit doamnei Oana Gheorghiu, traducător autorizat, care a utilizat numeroase surse de documentare, analizând cu atenție diferitele variante de termeni pe care putea să le folosească și alegând-o, în final, împreună cu editura Monitorului Oficial, pe cea considerată mai potrivită. Invitați; - Ministrul justiției, domnul Cătălin Predoiu; - Decanul Facultății de Drept, domnul prof. univ. dr. Răzvan Dincă; - Prodecanul Facultății de Drept, domnul prof. univ. dr. Radu Rizoiu; - Președintele Asociației „Conferințele Facultății de Drept a Universității din București” și îngrijitorul ediției, domnul prof. univ. dr. Flavius Baias; - Traducătoarea Codului civil, doamna Oana Gheorghiu; - Redactorul-șef al Editurii Monitorului Oficial, doamna Anca Ivașcu

Citește mai mult

Lansări de carte

Editura Eikon
28 Mai >> 19:00 - 19:55
"Fascinația divinului. Ce înseamnă a filosofa?", de Corneliu Mircea; "Înțelegerea divinului. De la Montaigne la Maine de Biran", de Dorin Ștefănescu; Invitați: Robert Lazu, Cornel Ungureanu, Corneliu Mircea, Dorin Ștefănescu, Vianu Mureșan, Christian Crăciun. Moderator: Valentin Ajder.

Citește mai mult

Lansări de carte

Editura Eikon
28 Mai >> 20:00 - 20:45
„Sorin Titel sau povestiri din lumea timpului; Ultimul Schelling: Filosofie și hristologie”, de Dorin Ștefănescu; „Limbajul și crampele mintale. De la Bolzano la Quine”, de Ioan Biriș; Invitați: Robert Lazu, Cornel Ungureanu, Corneliu Mircea, Dorin Ștefănescu, Vianu Mureșan, Christian Crăciun Moderator: Valentin Ajder.

Citește mai mult