Înapoi la: pagina principală

Vreau o Școală Ideală

Într-unul dintre cele mai dificile momente din cariera lor școlară, elevi din întreaga țară au avut ocazia să spună lumii întregi cum și-ar dori să fie școala în care să se simtă în siguranță, motivați și apreciați. Concursul "Vreau o școală ideală" a adus în atenția publicului, prin mesajele elevilor și ale dascălilor și prin efortul jurnaliștilor de la posturile Radio România, condițiile în care multe dintre școlile din țara noastră sunt nevoite să își îndeplinească menirea, în plină criză medicală și socială.

Cele mai reușite repotaje, prin conținut și ilustrare jurnalistică, au fost premiate de Radio România și de participanții la târg:

Marele premiu, care constă în suma totală de 10.000 lei, fonduri provenind din taxa de participare la Târgul de Carte Gaudeamus, va fi oferit de Radio România școlilor din comunele Valea Argovei (reportaj Radio România Antena Satelor) și Augustin (Radio România Brașov FM).
Premiul prin Votul Publicului, care constă în suma de 1.000 lei oferită de compania Maurer Imobiliare Cluj, și premiul prin votul participanților - peste 70 de volume de carte pentru copii - vor  ajunge la școala din comuna Valea Argovei.
Cărțile sunt oferite de editurile Art, Curtea Veche Publishing, Integral, Sigma, All, Vellant, Darclee, Booklet, Paralela 45, Casa Cărții, Cartea Românească Educațional, Tact, Centrul de Carte Străină Sitka.

"Poveștile" școlilor susținute în concurs de colegii noștri sunt reprezentative pentru multe zone din întreagă țară. Fiecare mesaj se potrivește, poate, altor mii de copii care acum nu își doresc decât să poată merge la școală, într-un fel sau altul, altor mii de cadre didactice care încearcă să rămână alături de ei. La finalul concursului, sperăm că cel puțin câțiva dintre cei ale căror voci se fac auzite aici vor fi mai aproape cu un pas de "Școala lor ideală". Școala ideală în pandemie ne poate arăta numeroși profesori din toată țara care-și investesc timpul liber creând exerciții speciale, care suportă costurile materialelor didactice și tehnologice din buzunarul propriu. E o școală ideală în care elevii și părinții învață împreună de pe pliante xeroxate pentru că nu au manuale sau auxiliare, nu-și permit tablete școlare, nu dispun de acces la tehnologie sau curent electric. Dar toți aceștia, mentori și discipoli, predau și învață după puterile lor pentru că educația este primul pas spre construirea unei civilizații.


Pentru Școala Gimnazială din Valea Argovei, orice ajutor contează!
La nici 100 km distanță de București, în comuna Valea Argovei, județul Călărași, 220 de copii învață cu greu într-o școală veche de peste un secol. Cei mai mulți provin din familii sărace, care nu au curent electric acasă. Pentru ei, educația este calea spre o viață mai bună. Pentru Școala Gimnazială din Valea Argovei orice ajutor contează.
Școala Gimnazială nr.95 din sectorul 3 al Capitalei
Este o școală care funcționează într-o clădire de patrimoniu, primele cursuri desfășurându-se, în zonă, din 1893. Deși se află situată relativ aproape de Piața Unirii și Biblioteca Națională, Școala Gimnazială nr.95 se află într-o zonă în care trăiesc familii cu un nivel social de risc ridicat. Este o instituție de învățământ care pregătește absolvenți în programul "A doua șansă" gestionat de Ministerul Educației. Aici predau profesori tineri și entuziaști, dar și dascăli maturi care-au reușit, datorită pasiunii pentru profesie, să schimbe în bine, multe destine. În film îi veți cunoaște pe profesorii Mihaela Bazarciuc (directoarea instituției), Laura Basalic (limba și literatura engleză), Mihai Ivancea (profesor de religie). Scenariu și imagine: Mirela Nicolae; Montaj, ilustrație, efecte: arhitect Georgiana Ivancea și prof. Mihai Ivancea. O Școală Ideală începe cu elevii și profesorii săi, sprijiniți și de Radio România Cultural.
Școala mea merită o șansă!
Școala Gimnazială din Augustin e departe de a fi o școală ideală. În situația pandemică în care ne aflăm, copiii din Augustin au mare nevoie de ajutor. Abandonul școlar în această zonă este foarte mare și fără dispozitive electronice cu siguranță vor fi și mai mulți copii care vor abandona cursurile, iar viitorul lor....... Radio România Brașov FM își dorește să-i ajute pe dascălii și copiii din Augustin pentru a avea o școală ideală. Copiii din Augustin merită mai mult pentru că și ei au dreptul la educație. Școala lor merită o șansă!
Adevăr și Provocare cu elevii de la Cervantes
Școlile se întrec la Gaudeamus!
București FM a lansat provocarea Liceului Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes iar protagoniștii filmului au rostit liberi, fără inhibiții, propriul adevăr despre școală și nu numai...
Adevărul tău care e?
Ascultă-i și dă mesajul lor mai departe!
Școala nr. 7 din Petroșani
Scrisoare din Petroșani : ,,In afara legăturii cu rafturile sau standurile virtuale ale editurilor participante, sau cu prezentările, ca la târg , ale cărților, - Gaudeamus Radio România ne-a făcut bucuria unei noi legături cu noi, cei mai tineri cititori, care suntem in primul rând elevi. Auziserăm de Olimpicii noștri de aur în edițiile precedente și ne-am propus să fim odată și noi, interlocutori premianți, în această ipostază. Dar uite că a venit unul dintre cele mai dificile momente din cariera noastră școlară, în care ne străduim să învățăm, de la distanță, dar avem timp și să visăm cu ochii deschiși: la școala în care să ne simțim în siguranță, motivați și apreciați. Nouă, elevilor de la Școala nr. 7 din Petroșani ne-a plăcut ideea proiectului "Vreau o școală ideală" și tare ne-ar prinde bine premiul, nouă și cadrelor didactice care nu ar mai trebui să dicteze lectia cea nouă la telefon și nici să lase fișele cu teme și lucrări pentru acasă la stâlpul de la capul satului!,,
Reportajul de la RRA e semnat de Ilie Pintea, purtătorul de mesaj al școlii din Petroșani .