Nikolai Dostal - actor, regizor de film și scenarist.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Cursurile Superioare pentru Scenariști și Regizori de Film ale Universității de Stat din Moscova. Artist emerit al Rusiei (1997). Artist al Poporului din Rusia (2008). A primit premiile festivalurilor: “Kinotavr” (1991), “Festivalul de Film de la Locarno” (1991), premiul “Leopardul de argint”; Premiul anual al televiziunilor rusești “TEFI-2005, 2008”, câștigător la categoria “Serial artistic de televiziune”, Premiul “NIKA”, “Vulturul de Aur - Golden Eagle”; Cel de-al 31-lea Festival Internațional de Film de la Moscova (2009); Premiul “NIKA” (2012). în calitate de regizor, Nikolay Dostal s-a remarcat prin producțiile de lung metraj „Nor - Paradis”, „Testamentul lui Lenin”, „Schisma” etc.

 

 

Margarita Hemlin - scriitoare, romancieră, jurnalist. A absolvit Institutul literar “Maxim Gorki”. A lucrat în departamentul de cultură al publicației “Nezavisimaia Gazeta (“Gazeta independentă”)” (1991-1992), în departamentul de artă al ziarului “Segodnia (“Azi”)” (1993-1996), ca redactor al departamentului de politică din cadrul revistei “Itoghi (“Rezultate”)”, la canalul TV “Pervîi kanal (“Canalul Unu”)”. La început a publicat proză. A publicat în revista “Znamea (“Drapelul”)”. Autoare a nuvelelor “Despre Berta” și “Despre Iosif” (2007), “Despre Iona” (2008), a culegerii “Rîndul viu” (2008), a romanelor “Kloțvog” (2010), “Extrema” (2011), “Investigatorul” (2012). Laureată și finalistă a premiilor revistei “Znamea (“Drapelul”)” (2007), “Globus” (2007), “Bolșaia Kniga (“Cartea cea mare”)” (2008, 2011), “Booker”-ul rusesc (2010, 2012), “NOS” (2013). Membru al Juriului pentru premiul “The Gift of the Magi”, acordat de către The O. Henry Prize (New York).

 

Andrei Kotov este unul dintre cei mai extraordinari interpreți de poezii populare rusești cu caracter religios. El este creatorul și directorul artistic al ansamblului “Sirin” (“Sirin” - numele unei creaturi mitologice din basmele rusești, cu cap și piept de femeie frumoasă și corp de pasăre, de obicei, bufniță). Andrei Kotov este cîntăreț, folclorist și dirijor de cor. El a studiat vreme de mulți ani caracteristicile muzicii medievale și ale cântecelor populare rusești. Inzestrat cu modalități unice de obținere a sunetelor și cu o interpretare deosebită a muzicii bisericești medievale, Andrei Kotov redescoperă, într-o nouă viziune, natura relației dintre tradițiile spirituale ale diferitelor culturi. Programele de autor ale lui Kotov se deosebesc prin rafinamentul regiei muzicale, prin lucrul cu spațiul, prin capacitatea de a opera în domeniul "genurilor combinate".

 

 

Kirill Kovaldji - poet, prozator, critic literar, traducator. După ce a absolvit studii superioare de literatură, Kovaldji a lucrat ca junralist, consultant pe lângă conducerea Uniunii Scriitorilor din URSS, ca redactor și redactor șef al unor edituri rusești de renume sau al unor reviste literare. Kirill Kovaldji a publicat articole în reviste precum “Noviy mir”, “Druzhba narodov”, “Kontinent”, “Oktyabr”, “Ogonek” etc. Cele mai cunoscute lucrări de fictiune: „Versurile” (1993), „Pragul invizibil”(1999/2000), „Numărătoarea invers㔠(2003), “Mozaicul meu, sau Pe urmele Centaurului” (2013) și altele.

 

 

 

 

Maxim Krongauz - doctor în filologie, profesor, șef catedră de limba rusă, director al Institutului de Lingvistică al Universității Umaniste de Stat din Rusia. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din Moscova, a urmat cursurile Departamentului de Lingvistică Structurală și Aplicată a Facultății de Filologie de la Universitatea de Stat din Moscova. A studiat la Institutul Goethe (Goettingen, Germania). Participant la crearea Dicționarului Enciclopedic de Lingvistică. Coordonator al rețelei științifice internaționale a universităților din Rusia, Franța și Italia. Membru al Asociației Internaționale de pragmatică (International Pragmatics Association) și Asociației de Slavistică Cognitivă (Slavic Cognitive Linguistics Association). A participat la o serie de conferințe pe teme de lingvistică în Rusia și în străinătate, este membru al comitetului de program al workshop-ului internațional “Dialog”. Bursier al Universității Diderot (Paris, Franța) și al Universității Humboldt (Berlin, Germania). Autor al cărților “Semiotica, sau ABC-ul comunicării” (1997, 2004), “Prefixe și verbe în limba rusă: gramatică semantic㔠(1998), “Semantic㔠(2001), “Limba rusă la un pas de cădere nervoas㔠(2007 ) și altele.

 

Maria Kuvshinova - critic de film și jurnalist. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moscova, Maria Kuvshinova a lucrat ca reporter cultural la ziarul “Izvestiya”, după care, în calitate de redactor, la reviste precum “Premiere”, “Empire” și “InStyle”. între 2009 și 2012, Maria a fost redactor șef al rubricii de cinematografie de pe portalul OpenSpace.ru, în 2012 redactor șef adjunct al popularului proiect Internet W-O-S. în prezent, Maria Kuvshinova este un reputat critic de film și redactor șef adjunct al revistei ”Seans”. Pe lângă acestea, Maria este cunoscută pentru lucrarea biografic㠄Balabanov” apărută în 2013.

 

Alexei Muraviev - istoric, teolog, expert în istoria creștinismului răsăritean și istoria bizantină, publicist. Absolvent al Facultății de Filologie al Universității de Stat din Moscova, Facultatea de Filologie Clasică. PhD în științe istorice, cercetător principal la Institutului de istorie universală al Academiei de Științe a Rusiei, profesor al Universității de Stat “Lomonosov” din Moscova, director adjunct al Facultății de Teologie din Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse de rit vechi (2004 - 2014), secretar al consiliului editorial al revistei Academiei de Științe a Rusiei “Răsăritul creștin”. Membru al Consiliului de Administrație al Asociației centrelor teologice din Rusia. Membru titular al Societății Libere de Istorie (2014). Membru al Societății Internaționale de Studii Siriace (Paris). Membru al Institutului pentru Studii Avansate (Princeton, NJ, S.U.A.).

 

Natalya Ovsienko - artist, fotograf, profesor. După ce a absolvit Universitatea Tehnică de Stat Bauman din Moscova, Natalya a urmat cursurile Academiei de Arte din New York unde s-a specializat în arta portretului și pictură figurativă. Până în prezent, Natalya Ovsienko a participat la peste 25 de expoziții internaționale în Statele Unite, Franța, Idia, Kazakhstan și în diverse orașe din Rusia. Lucrările sale sunt expuse în diverse muzee și colecții private. Artista a fost premiată de către Academia Rusă de Arte în 2012.


 Aleksandr Prigarin - doctor în istorie, profesor la Catedra de Arheologie și Etnologie a Universității de Stat din Odesa. Specialitatea sa este istoria și cultura populației din Sudul Ucrainei. De-a lungul carierei sale, Aleksandr Prigarin a organizat și coordonat o serie de expediții istorico-etnografice complexe în Ucraina, Bulgaria, România, Rusia și Belarus. în calitate de cercetător, a publicat peste 200 de articole în publicații de specialitate. Una dintre preocupările majore ale lui Aleksandr Prigarin este legată de istoria și cultura vechilor credincioși ruși.

 

Zahar Prilepin - scriitor, filolog și jurnalist. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat “Lobacevski” din Nijni-Novgorod și școala de Politici Publice. Reporter pentru revistele “Ogoniok” și “Novaia Gazeta”. Membru al consiliului editorial al publicației “Drujba narodov (“Prietenia Popoarelor”)”. Secretar al Uniunii Scriitorilor din Rusia. Director general al reprezentanței din Nijni Novgorod al publicației “Novaia Gazeta” și redactor-șef al website-ului “Svobodnaia pressa (“Presa liberă”). A publicat în revistele “Drujba narodov (“Prietenia Popoarelor”)”, “Novîi Mir (“Lumea Nouă”)”, “Naș sovremennik (“Contemporanul nostru”)“, “Kontinent (“Continentul”)” și altele. Autorul cărților “Patologie” (2005), “Sankia” (2006), “Păcatul” (2007), “Optarul” (2011), “Mănăstirea” (2014) și altele. Lucrările lui Zahar Prilepin sînt traduse în șaptesprezece limbi. Finalist și câștigător al “Bestseller-ului național” (2005, 2006, 2008), al “Booker”-ului rusesc (2006), al premiului “Iasnaia Poliana” (2007), al “Booker”-ului rusesc al deceniului (2011), al premiului “Bolșaia Kniga (“Cartea cea mare”)” (2012), al premiului “Kniga goda (“Cartea anului”)” (2014) și altele.

 

Dacă ar fi existat vreun ipotetic "Premiu Nobel” pentru folclorul rusesc, primul laureat ar fi - în mod obligatoriu - Serghei Starostin. Folclorist celebru, cântăreț și interpret la numeroase instrumente etnice - el are o autoritate de necontestat în mediul criticii de specialitate, precum și în rîndul publicului și al specialiștilor. Această autoritate îi este conferită nu doar de către aprecierea de care se bucură în turneele din străinătate, ci și de către proiectele sale ambițioase, de virtuozitatea interpretării, la care se adaugă o mare flexibilitate și deschidere la influențele externe, continua căutare a noului. Starostin combină în mod uimitor abordarea tradițională pentru studiu și interpretare a muzicii folclorice rusești (are în colecția sa personală, adunate din expediții etnografice, câteva mii de melodii), cu dorința naturală de modernitate. în cadrul proiectelor sale, materialul autentic poate coexista cu sonoritatea basului electric: un exemplu ar fi formația “Jîli-Bîli” (“A fost odată ca niciodată”), ori experiența colaborării cu celebra cîntăreață de folk-rock Inna Jelannaia, fondatoare a grupului “Farlanders” și solistă a grupului “Allians”. Dimpotrivă, în cadrul unor formații avangardiste, cum ar fi celebrul grup «Moscow Art Trio», cu participarea lui Arkadi Șilkloper și a lui Mihail Alperin, materialul tradițional interpretat de Starostin arată ca o parte componentă a avangardei contemporane.

 

Marina Stepnova - scriitoare, poetă, editor, traducătoare din limba română. A absolvit Institutul de Literatură “Maxim Gorki”. Prima femeie din Rusia devenită redactor-șef al unei reviste pentru bărbați. «XXL» este una dintre puținele reviste pentru bărbați, orientate în principal spre lectură. A participat la proiectul "Institutului de carte" destinat celor care doresc să învețe să scrie; a condus workshop-ul "A scrie pentru a fi citit". A tradus în limba rusă piesa scriitorului român Mihail Sebastian "Steaua fără nume"; piesa, în traducerea Marinei Stepnova se află pe afișele a numeroase teatre din Rusia și Ucraina. A publicat în revistele "Zvezda (Steaua)", "Oktiabr (Octombrie)", "Novîi Mir (Lumea Nouă)" și altele. Autoare a volumelor “Chirurgul” (2005), "Femeile lui Lazăr" (2011), "Pasajul ateu" (2014). Romanul "Chirurgul" a fost comparat de către criticii literari cu "Parfum. Povestea unui Asasin" de Patrick Suskind. Câștigătoare și finalistă a premiilor "Naționalnîi bestseller (Bestseller-ul național)" (2005, 2012), "Bolșaia Kniga (Cartea cea mare - Big Book)" (2012), "Russki Booker (Booker-ul rusesc)" (2012), "Iasnaia Poleana" (2012).

 

Leonid Tișkov - artist și caricaturist. A absolvit Primul Institut Medical “Secenov” din Moscova. Expoziții personale la Centrul de Stat pentru Artă Contemporană, la Muzeul de Artă Modernă din Moscova, la ??galeriile moscovite “Krokin” și altele, precum și în muzee din Ekaterinburg, Celeabinsk, Novosibirsk, Krasnoiarsk, Iaroslavl, în S.U.A., Germania, Suedia și Venezuela. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. Este unul dintre autorii proiectului “Private Moon” - o serie de fotografii realizate în diferite părți ale lumii, cu instalații luminoase în forma unei semiluni. Laureat a numeroase premii internaționale. Autor al unor personaje mitologice: Vodolazov, Dabloidov, Stomakov care locuiesc în Hobot (= “trompă”). Scrie povestiri despre viața acestor personaje, pictează, desenează și realizează cărți, organizează expoziții în muzee și galerii din întreaga lume. Autor al ilustrațiilor pentru cartea “Război cu salamandrele” de Karel Èapek, “12 scaune” și “Vițelul de aur” de Ilf și Petrov, “Noi” de E. Zamiatin, “The Hunting of the Snark” de Lewis Carroll.

 

Iuri Țvetkov - poet, jurnalist, om de litere. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău și Institutul de Literatură “Maxim Gorki”. În 2004, împreună cu Daniil Faizov au inițiat proiectul “Kulturnaia Inițiativa (Inițiativa Culturală)”, care se ocupă de organizarea de evenimente literare în diferite locații din Moscova, de organizarea de festivaluri, prezentări, cicluri de seri literare, în Rusia și în străinătate, răspîndirea publicațiilor de poezie. Proiectul a fost inclus în short-list-ul pe anul 2009 pentru premiile Andrei Belîi la categoria “Critică și proiecte literare.” În calitate de poet și curator a participat la numeroase festivaluri moscovite și regionale de poezie și la numeroase târguri de carte. A publicat poezii și articole în periodicele “Nezavisimaia Gazeta (Gazeta independentă)”, “Inel A (Kolțo A)”, “Oktiabr (Octombrie)”, “Interpoezia” și altele.

 

 

 

Vladimir Volkov - muzician pentru orice muzică. Muzician de jazz, compozitor și producător, Vladimir Volkov este unul dintre liderii curentului noii muzici de improvizație din Sankt-Petersburg, un maestru al bass-ului acustic, participant la o gamă largă de proiecte - de la etno-jazz, la avant-rock, fiind, totodată, conducătorul propriului său grup, "VolkovTrio". A absolvit Conservatorul Rimsky-Korsakov și a colaborat cu muzicieni ca V. Gayvoronski, S. Kurekhin, I. Butman, A. Shilkloper, A. Kondakov, H. Rottenberg, V. Tarasov, P. Vyšniauskas, K. Maslak, M. Boen, A. Bitov, D. Prigov, S. Namcilak, D. Iusef, M. Sila, K. Umezu, M. Murom, T. Danko, K. Șeiber. Colaborează în mod activ cu liderul grupului "Aukțîon" (“AuktYon”) L. Fedorov și cu cercetătorul folclorului rusesc, S. Starostin. El colaborează, de asemenea, cu teatrele “Derevo” ("Copacul") și "Scapino" și a participat în formațiile "VershkiKoreshki", "Moscow Composers Orchestra", "Interjazz Band".

 

Nikolay Zvyagintsev - poet rus modern. Din 1990, lucrările lui Nikolay Zvyagintsev au fost publicate în diferite reviste și sunt grupate, în prezent, în 5 volume de poezie. Dintre premiile primite, merită menționată nominalizarea la premiul Andrey Bely (2008) și premiul „Moscow Count” (2013).


 

 

 

Programul evenimentelor propuse de Invitatul de Onoare

 

Danemarca / Finlanda / Islanda / Norvegia / Suedia

Radio Romania --> Programul Lectura --> Targul International Gaudeamus Târgul Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură 2014
Invitatul de onoare al ediției
Federația Rusă