Înapoi

Concursul Național de Lectură

Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu"

Denumit astfel în memoria scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS, concursul a fost inițiat și organizat din anul 2002 de Radio România, cu scopul de a stimula și încuraja interesul tinerilor pentru lectură. Concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu și reunește anual câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai talentați tineri din întreaga țară. Finala națională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul ediției din București a Târgului Gaudeamus Radio România și aduce față în față, în competiția Lecturii, câștigătorii etapelor zonale desfășurate pe parcursul anului.
Ediția din acest an se va derula integral online, într-o formulă atipică, adecvată momentului, cu aceeași ambiție, însă, pe baza unui eseu tematic pe care cei cinci concurenți care reprezentantă patru studiouri regionale (Craiova, Constanța, Târgu-Mureș și Timișoara) și unul național (Radio România Cultural), îl trimit prin e-mail înainte de debutul târgului.

Concurenții sunt elevi în clasa a XI-a, pasionați de limba și literatura română, copii care citesc și sunt creativi. Organizatorii au ales ca temă pentru ediția din 2020, scrierea unui eseu argumentativ despre importanța educației în lumea de azi pornind de la versurile lui Mihai Eminescu din Scrisoarea a II-a (Satira II): „Amețiți de limbe moarte, de planeți, de colbul școlii, / Confundăm pe bietul dascăl cu un crai mâncat de molii.” Juriul este alcătuit din ziariștii: Simona Lica (Radio Oltenia Craiova), Aurelia Mierluș (Radio Constanța), Dana Ardelean (Radio Târgu-Mureș), Simona Stoița (Radio Timișoara) și Oana Enăchescu (Radio România Cultural).

Festivitatea de premiere va avea loc online în ziua de vineri, 20 noiembrie, ora 17:00 și va fi urmată de dezbaterea „Lectura pe suport digital și învățământul online”.

Câștigătorii concursului:

Locul I: Alexandra Botoș, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timșoara

Locul al II-lea: Diana Găbureac,  Colegiul Național "Al. Papiu Ilarian", din Tg. Mureș

Locul al III -lea: Alexia Bitina, Colegiul Național Militar "Tudor Vladimirescu",  din Craiova

Mențiune:
Diana Ioana Mirea,  Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Constanța

Mențiune:
Alexandra Ciocan,  Colegiul Național "Mihai Eminescu", București