Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu", numit astfel în memoria  scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internațional GAUDEAMUS. Inițiat și organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula și încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu și reunește anual câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai talentați tineri din întreaga țară. Finala națională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul Târgului Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură și aduce față în față, în competiția Lecturii, câștigătorii etapelor zonale desfășurate pe parcursul anului.

  Proiectul Cărțile se întorc acasă este o campanie de donații derulată în beneficiul bibliotecilor publice din întreaga țară, cu sprijinul vizitatorilor și al expozanților.  De la demararea acestui proiect, în anul 2010, circa 151.600 de volume au fost donate către 350 de biblioteci publice, majoritatea aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Biblioteca de acasă a devenit neîncăpătoare, iar vechile volume nu-și mai găsesc locul? Noi vă propunem să le aduceți la Târgurile GAUDEAMUS, ca să le găsim o casă nouă: cărțile de care dumneavoastră nu mai aveți nevoie au cu siguranță încă multe de povestit.

  Invitați de nota 10: Olimpicii României, cel mai nou proiect marca Radio România,  își propune să acorde vizibilitate performanțelor învățământului românesc și să promoveze elevii medaliați la concursurile internaționale la diverse discipline.