În acest an, țările nordice vor fi invitatul de onoare al Târgului de carte GAUDEAMUS. Oportunitatea de a prezenta literatura noastră publicului din România este, pentru noi, o onoare și un privilegiu.
Țările Nordice au o îndelungată tradiție literară care datează de mai bine de o mie de ani, de pe vremea când Vikingii își scrijeleau sumar în piatră povestirile și aventurile. Câteva sute de ani mai târziu, saga islandeză a făcut trecerea către literatura scrisă. Ulterior, poezia epică finlandeză Kalevala, bazată pe tradiția orală, s-a adăugat tezaurului nordic de povești și povestiri care a captat interesul cititorilor dincolo de granițele țărilor nordice.
În prezent, literatura nordică, și în special romanul polițist nordic, atrage nenumărați cititori în toată lumea. La Târgul GAUDEAMUS, nouă autori contemporani care au fost traduși în limba română, își vor prezenta și discuta opera. În colaborare cu Consiliul Nordic al Miniștrilor, vor fi abordate în cadrul unor seminarii și alte aspecte ale literaturii nordice, cum ar fi literatura pentru copii sau promovarea lecturii în rândul acestora. Alte dimensiuni ale culturii nordice, inclusiv cele cinematografice, își vor găsi, de asemenea, locul la Târgul GAUDEAMUS.
Alături de colegii mei, Ambasadorii celorlalte țări nordice la București și de Consiliul Nordic al Miniștrilor, aș dori să urez publicului român “Bine ați venit!” la standul nostru din cadrul Târgului GAUDEAMUS. Sperăm că veți aprecia numeroasele prezentări și evenimente pe care le vom găzdui. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.gaudeamus.ro.
Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România - Președinte de onoare al Târgului Internațional GAUDEAMUS 2013

 

Programul evenimentelor propuse de Invitatul de Onoare .pdf

Danemarca / Finlanda / Islanda / Norvegia / Suedia