GADIF  - invitație la o aventură literară francofonă în cadrul Târgului Internațional GAUDEAMUS
Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF) are plăcerea de a participa în calitate de invitat de onoare al ediției din acest an a Târgului Internațional Gaudeamus. În numele GADIF, doresc să exprim sincere mulțumiri
partenerului nostru Radio România precum și tuturor celor implicați în organizarea acestui Târg, care oferă o platformă deosebită pentru a ilustra atașamentul nostru față de valorile comune împărtășite în spațiul francofon!
În prezent, Organizația Internațională a Francofoniei cuprinde 80 de state și guverne (57 de state membre, printre care și România, și 23 de țări cu statut de observator) cu o populație de aproximativ 900 de milioane de persoane și 274 de milioane de vorbitori de limba franceză distribuiți pe cinci continente.
Limba franceză rămâne o componentă esențială a istoriei noastre și a patrimoniului nostru comun, reprezentând, totodată, un instrument indispensabil pentru viitorul nostru, și mai ales pentru viitorul tinerelor generații. Prin prisma acestei viziuni a fost aleasă și tematica specifică prezenței GADIF la ediția din acest an a Târgului - Cartea este o joacă de copil  care se adresează tuturor celor doritori să descopere diversitatea, bogăția și calitatea literaturii franceze din întreaga lume.
Vă invit pe toți să vă alăturați nouă într-o aventură literară francofonă prilejuită prin organizarea unor variate mese rotunde, momente poetice, lansări de carte și a multor altor surprize !

Bonne fête du livre!
Ambasador al Canadei,
Președinte GADIF,
Joanne Lemay

 

Organizații membre GADIF reprezentate în standul Invitatului de onoare

Organizația Internațională a Francofoniei
Ce este Francofonia?
Cuvântul francofonie a apărut pentru prima oară în jurul anului 1880, când un geograf francez, Onesime Reclus, îl folosește pentru a desemna ansamblul persoanelor și țărilor vorbitoare de franceză. Astfel, se vorbește de francofonie cu « f » mic pentru a-i desemna pe vorbitorii de limba franceză și de Francofonie cu « F » mare pentru a indica dispozitivul instituțional ce organizează relațiile dintre țările francofone. 
Francofonia înseamnă, mai întâi de toate, acele persoane, femei și barbați care au in comun limba franceza. In raportul Observatorului limbii franceze, se estimează un numar de 274 de milioane de vorbitori răspândiți pe cinci continente.

Agenția universitară a Francofoniei (AUF)
Regrupând 812 instituții membre din 104 de țări, Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre cele mai importante asociații de instituții de învațământ superior și de cercetare din lume care utilizează limba franceză.  Acțiunea AUF-ului este pilotată de 10 birouri regionale, între care ?i Biroul Europa centrală și orientală, cu sediul la București (România). www.auf.org

Ambasada Armeniei
Francofilia, larg răspândită în societatea armeană, este însoțită de o atracție pentru cultura francofonă și constituie baza pe care s-a dezvoltat francofonia în Armenia. Această dezvoltare este de asemenea sprijinită de existența legăturilor strânse dintre Armenia și țările francofone. Toate aceste elemente au constituit vectorii apropierii Armeniei de francofonie.

Ambasada Canadei
Limba franceză, una dintre cele două limbi oficiale ale Canadei, constituie o componentă esențială a patrimoniului canadian. Populația francofonă reprezintă aproape un sfert din totalul populației Canadei, cuprinzând aproximativ 7,7 milioane de locuitori. Implicarea Canadei în Francofonie subliniază dualitatea lingvistică a țării, valorile comune împărtășite cu vorbitorii de franceză din lumea întreagă, precum și angajamentul său față de cooperarea internațională.

Ambasada Republicii Cipru
Cipru, insulă a frumuseții, o frunză aurită în Mediterană, unde, conform legendei grecești, s-a născut zeița dragostei, Afrodita. Soarele strălucește aici pe tot parcursul anului. Vă invităm să călătoriți in Cipru, să-i cunoașteți istoria, cultura, ospitalitatea, să admirați marea, munții, pădurile, florile sălbatice în timpul primăverii, Cipru este un farmec etern.

 


Republica  Democrată Congo
Republica Democrată Congo este o țară de 2.345.410 km2 și 74,88 milioane de locuitori, dintre care 33,22 milioane vorbesc limba franceză.
Pe lângă bogățiile naturale, Republica Democrată Congo are o populație tânără, cu multe talente literare și artistice care reflectă valori și resurse culturale diversificate ce merită o atenție deosebită.


Institutul Francez din România - Ambasada Franței
Vector cultural, educativ, științific și universitar al Ambasadei Franței în România, Institutul Francez din București  își desfășoară activitatea în domeniul cooperării culturale cu precădere în departamentul de carte, prin sprijinul acordat aparițiilor editoriale, sprijin acordat perfecționării specialiștilor din domeniul carte, promovarea literaturii francofone contemporane, precum și susținerea saloanelor și târgurilor de carte. Institutul Francez va fi prezent la standul GADIF, invitatul de onoare al salonului Gaudeamus, anunțând Lista Goncourt - Alegerea studenților 2015. www.institutfrancais.ro

 

Republica Madagascar
Republica Madagascar este țara cea mai australă din universul francofon. Făcând legătura dintre Africa si Orient, Madagascar, care este de trei ori mai mare ca România, si are 24 milioane locuitori,  este membru fondator al Organizației Internaționale a Francofoniei. Limba franceză este vorbită si predată în Madagascar. Constituția recunoaște limba franceză ca limbă oficială.

 

 

Ambasada Regatului Maroc
Regatul Maroc este un tărâm al constrastelor și al minunilor, al savorilor și al comorilor, grație diversității peisajelor, gastronomiei tipice, bogatului patrimoniu arhitectural, artizanatului specific, produselor tradiționale bogate și sănătoase, infrastructurii turistice de calitate, autenticității și ospitalității populației.

 

 

Ambasada Elveției
Elveția și România au în comun, printre altele, faptul că sunt țări cu minorități naționale. Astfel, literatura este importantă pentru a crea legături și apropiere între cititori. În acest an, Ambasada Elveției în România are plăcerea de a evidenția aceste legături prin lansarea cărții scrise de un elvețian, domnul Hubert Rossel, având ca temă Bisericile fortificate din ținutul secuilor, minoritate maghiară din România, precum și prin prezența domnului Victor Stoichiță, profesor universitar in Elveția de aproape 25 ani și autor al cărții Oublier Bucarest.

 

 

Ambasada Tunisiei
Tunisia este o țară arabă din nordul Africii cu o istorie pluriseculară, care sărbătorește în 2016 cea de-a 60-a aniversare a independenței și a 5-a aniversare a revoluției pentru libertate și demnitate. Premiul Nobel decernat cvartetului pentru dialog național întărește hotărârea tunisienilor pentru construirea unei țări democratice și prospere.

 

 

Delegația Valonia-Bruxelles
Reprezentanța diplomatică a Comunității Franceze din Belgia și a Regiunii Valone, Delegația Valonia-Bruxelles la București reprezintă în fiecare an Federația Valonia-Bruxelles la Gaudeamus, prezentând operele scriitorilor belgieni în limba franceză, precum și traduceri în limba română. În acest an vă invităm să descoperiți  vastul repertoriu de cărți pentru tineret al Belgiei francofone, precum și o expoziție de fotografii și o carte dedicate Suprarealismului belgian. Ilustratoarea belgiana francofonă de cărți pentru tineret, Sophie Daxhelet, va încânta publicul tânăr prin atelierele care vor fi organizate și prin participarea la masa rotundă cu tema "Cartea ca suport pedagogic".  

GADIF - programul evenimentelor - invitați