președinte de onoare / standul UE / invitați de onoare / program de evenimente

 

Acasă, în Europa

A fost odată ca niciodată, după două războaie devastatoare, o Europă istovită de război și văduvită de resurse. Dar spiritul ei era neînfrânt. Așa se face că, pe ruinele trecutului, un prim număr de șase state au decis să pornească împreună pe drumul reconstrucției continentului.
Timp de 60 de ani, acestui prim gest de unificare și colaborare i-au urmat altele, în tot mai multe domenii, la care au participat tot mai multe state, dând contur Uniunii Europene în care, astăzi, peste 500 de milioane de oameni se simt ACASĂ. De zece ani România s-a alăturat acestei familii europene.
Construită ca o "unitate in diversitate", Uniunea Europeană încurajează cât mai mulți oameni să descopere și să exploreze bogata moștenire culturală a Europei. De altfel, 2018 va fi Anul European al Patrimoniului Cultural, iar avanpremiera o constituie prezența Uniunii Europene ca invitat de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus, prin intermediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
„Patrimoniul cultural nu este doar o moștenire a trecutului, ci și o resursă pentru viitor” spunea Tibor Navracsics, Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport. Vă așteptăm la standul nostru, pentru a vorbi despre trecut și viitor, dar mai ales pentru a ne bucura de prezent, cu tot ceea ce ne oferă el: cărți, întâlniri, dialoguri. Povestea continuă...

 

MATEI VIȘNIEC
Președintele de onoare al ediției

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vișniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuți, în nordul României.
A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai tîrziu, stabilit la București unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere de poeme intitulată La noapte va ninge.
Matei Vișniec este autorul a cinci volume de poezie, șase romane și peste 50 de piese de teatru.
Din 1987 trăiește în Franța unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului activitatea lui Matei Vișniec s-a derulat între Franța și România, între două culturi și două limbi, între Vest și Est.
Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi și s-au aflat pe afiș în aproape toate țările Uniunii Europene, dar și în Rusia, Turcia, Tunisia, Iran, Brazilia, Argentina, Statele Unite, Japonia…
Numeroase premii i-au răsplătit activitatea de scriitor român dar și de scriitor de expresie franceză. De mai multe ori a primit Premiul Uniunii scriitorilor (pentru poezie în 1984 și pentru teatru după 1990). Matei Vișniec a mai obinut Premiul Academiei Române, precum și premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat autor român (în 2016).
În Franța i s-a decernat de mai multe ori Premiul presei la Festivalul internațional de teatru de la Avignon, Premiul european acordat de Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici (în 2009), precum și Premiul de literatură europeană Jean Monnet (în 2016).

 

Standul UE

Standul Uniunii Europene la GAUDEAMUS 2017 vă invită “Acasă, în Europa”, și vă provoacă să vă aplecați asupra ideii de echilibru între muncă și viață personală. 
Aflat în imediata apropiere a intrării în Pavilionul central (pe nivelul 4.50, în partea stângă), prezența Europei la Gaudeamus marchează mai multe momente aniversare: 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, 30 de ani de la lansarea programului Erasmus și 10 ani de la aderarea României.
Seria de ateliere și dezbateri va atinge subiecte variate: întâlniri cu autori români premiați în Europa, lansare de carte, arta de a atinge echilibrul între muncă și viață privată, care sunt meseriile cărții, ce înseamnă și cum se exersează scrierea creativă, 2018 - Anul european al patrimoniului cultural, programul Erasmus și voluntariatul, Planul de investiții al Uniunii Europene și importanța unei alimentații sănătoase și variate. Copiii vor avea un loc doar al lor, unde se vor întâlni cu Micul Prinț și vor avea prilejul să cunoască Europa prin intermediul jocului și al imaginației. Trei expoziții vor sta la dispoziția publicului: „Cărțile memoriei” - o expoziție dedicată păstrării cunoașterii și a memoriei prin cărți din teracotă și porțelan, “Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi” -  evoluția Uniunii Europene din 1957 până astăzi și “Micul Prinț” - o expoziție de traduceri, în peste 30 de limbi, a unei cărți-simbol pentru copii mai mari și mai mici. 
La standul UE cititorii sunt așteptați într-un colț liniștit, unde pot citi în tihnă, ca acasă, sau pot călători în Europa, prin intermediul Realității Virtuale și al fotografiilor cu fundal de vacanță. La atelierele “Sărbătoarea gustului” sunt invitați la demonstrații culinare și degustări.

 

 

INVITAȚI DE ONOARE

IOANA PÂRVULESCU

Ioana Pârvulescu s-a născut în 1960, în Brașov. Este scriitoare și profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, unde predă literatură română modernă. A scris eseuri, a realizat volume colective și antologii și a tradus din germană și franceză (Rilke, Angelus Silesius, Maurice Nadeau etc.). A scris, timp de 18 ani, o cronică săptămânală la România literară, a inițiat și coordonat seria „Cartea de pe noptier㔠la Editura Humanitas.
În 2009 debutează ca romancieră cu Viața începe vineri, carte care obține European Prize for Literature în 2013 și este tradusă în peste zece limbi europene. Romanul, bestseller la Editura Humanitas, este dedicat Bucureștiului din preajma anului 1900, un oraș pestriț, activ, în plină dezvoltare. A urmat Viitorul începe luni, în care povestea personajelor din primul roman continuă și, în 2016, Inocenții, un roman dedicat Brașovului natal.

 

FLORINA ILIS

Florina Ilis, născută în 1968, este membră a Uniunii Scriitorilor Români. A debutat în 2000 cu Haiku și caligrame - o combinație între roman, poezie și caligrafie japoneză. A doua lucrare, Coborârea de pe cruce (2001), a fost urmată de Chemarea lui Matei (2002).
În 2005, a publicat romanul Cruciada copiilor. Lucrarea a avut un success răsunător și critici pe măsură și a primit numeroase premii, printre care Cartea anului (2005), acordat de revista România Literară și Fundația Anonimul, Premiul pentru proză al Revistei Cuvântul, Premiul pentru proză oferit de Radio România Cultural și Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor Români.
În 2007, Academia Română i-a acordat premiul Ion Creangă. Cruciada copiilor a fost tradusă în patru alte limbi ale Uniunii Europene (franceză, italiană, spaniolă, maghiară), precum și în sârbă și în ebraică. În 2010, lucrarea a primit premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină.
În 2006, a publicat și romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în italiană în 2012) și o colecție de eseuri, Lecția de aritmetică (2006). În 2012 a publicat Viețile paralele, un roman premiat de Uniunea Scriitorilor Români, Ziarul de Iași, Radio România Cultural și Colocviul romanului românesc din Alba Iulia, și tradus în franceză.

 

LUCIAN DAN TEODOROVICI

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, regizor și scenarist, născut în 1975 în Rădăuți, județul Suceava. Este director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași din 2017 și manager al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi ale Uniunii Europene (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, polonă, maghiară, bulgară).
A debutat în 1999 cu romanul Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi. Acestuia i-au urmat romane, volume de proză scurtă, scenarii TV și piese de teatru. Cel mai recent volum al său este Cel care cheamă câinii apărut în 2017.
Cel mai cunoscut roman al său este Matei Brunul (2011), care a fost desemnat „Cartea anului 2011” de catre revista „Contrafort” și care a obținut Premiul pentru Proză al revistei „Observator cultural”, Premiul literar „Augustin Frățilă”, „Premiul Național de Proz㔠al „Ziarului de Iași”, „Premiul Publicului” la Gala Industriei de Carte din România, Premiul cititorilor „Natalya Gorbanevskaya, la Gala Premiilor „Angelus” din Polonia.

 

Vlad Basarab

Vlad Basarab este un artist vizual care lucrează cu multi-media, instalație, ceramică, sculptură, performance și video. S-a născut în anul 1977 la București. În 2001, a absolvit Facultatea de Arte (BFA), secția ceramică la University of Alaska Anchorage. În 2013 a obținut diploma de masterat în arte frumoase (MFA) la secția Electronic Media a West Virginia University, Morgantown. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte București cu tema cercetării: Exerciții de Recuperare a Memoriei Colective prin Artă Monumentală și Intervenții Multi-media în Spațiul Public. În perioada octombrie 2013 - iunie 2014, Basarab a fost cercetător Fulbright în România pe tema pierderii memoriei colective ca rezultat al persecuțiilor intelectualilor în perioada comunistă. În 2014, a câștigat premiul 1 la concursul internațional pentru proiectarea Monumentului Limbii Române organizat de Academia de științe a Republicii Moldova. Este membru al Academiei Internaționale de Ceramică (Geneva, Elveția), NCECA (Consiliul Național de Educație al Artei Ceramice din SUA) și al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Basarab este un artist foarte activ pe plan național și internațional cu un palmares de 21 de expoziții personale și prezența în expoziții de grup în România, Moldova, SUA, China, Coreea de Sud, Germania, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria. Recent a câștigat Premiul de Excelență la Bienala Internațională de Ceramică de la Cluj și o mențiune de onoare la Gyeonggi International Ceramic Biennale 2017, Icheon World Ceramic Center, Gyeonggi-do, Coreea de Sud.

 

președinte de onoare / standul UE / invitați de onoare / program de evenimente