Inițiat și derulat de Radio România din 1994, Programul LECTURA are ca principal obiectiv promovarea și susținerea culturii scrise din România, prin organizarea de evenimente culturale de tip expozițional în București și în orașe cu tradiție universitară din țară.
În prezent, Programul LECTURA are în palmares 1117 târguri derulate sub sigla Gaudeamus, peste 3.235.000 de vizitatori și aproximativ 14.500 de evenimente culturale organizate în cadrul târgurilor.
Prin anvergură, număr de participanți și vizitatori și prin impactul fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, programul LECTURA aduce Radio România în postura de lider pe piața evenimentelor expoziționale dedicate cărții și educației.

Calendarul Târgurilor Gaudeamus

 • Caravana GAUDEAMUS 2020:
  • GAUDEAMUS Craiova, ediția a XIX-a, 26 februarie – 1 martie, Teatrul Național Marin Sorescu
  • GAUDEAMUS Cluj-Napoca, ediția a XXI-a, 1 - 5 aprilie, Piața Unirii
  • GAUDEAMUS Oradea, ediția a VII-a, 6 – 10 mai, Piața Unirii
  • GAUDEAMUS Timișoara, ediția a XII-a, 20 - 24 mai, Piața Libertății
  • GAUDEAMUS Litoral, ediția a XII-a, 31 iulie - 4 august, Piațeta Perla, Mamaia
  • GAUDEAMUS Brașov, ediția a III-a
  • GAUDEAMUS Iași, ediția a II-a
 • GAUDEAMUS Radio România 2020
  • GAUDEAMUS Radio România, ediția a XXVII-a, 18 - 22 noiembrie, București, Romexpo

Inițiat și organizat de postul public de radiodofuziune, Gaudeamus Radio România 2019, „cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”, s-a derulat între 20 și 24 noiembrie, în premieră în Pavilionul B2 Romexpo.
Ediția 2019 s-a desfășurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluției Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri au găzduit sute de mii de titluri și aproape 900 de evenimente, lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri.(comunicat de presă, 25 noiembrie )
Trofeele Gaudeamus 2019
Trofeele Gaudeamus, prin Votul Publicului: locul 3: Grupul Editorial ART, locul 2: Editura Polirom, locul 1: Editura Humanitas.
Cea mai râvnită carte a Târgului, stabilită tot prin Votul Publicului, se acordă  Editurii Humanitas, pentru volumul „Omul care mută norii. Șapte întâmplări”, de Radu Paraschivescu
Trofeele Presei pe secțiunile publicații print, TV,  online și agenții de presă
- Publicații print: Evenimentul zilei
- TV: postul Pro TV
- agenții de presă: Agenția de Presă Agerpres
Premiul Educația: Academia de Studii Economice din București
Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, se acordă  Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondată în data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea – Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la start.
Premiul pentru traducere “Antoaneta Ralian”, acordat de un juriu alcătuit din doamna Denisa Comănescu și domnul Ion Bogdan Lefter:
- pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: doamna Luminița Munteanu, eminentă specialistă în limba și literatura turcă, profesoară a Universității din București, pentru traducerea din limba turcă a seriei „Orhan Pamuk”, publicată de Editura Polirom; cea mai recentă apariție din serie: Alte culori, 2019.
- pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: domnul Daniel Ioniță, coordonatorul antologiei „Testament. 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry” (Editura Minerva), bilingvă, realizată în Australia, traducerile fiind semnate de Daniel Ioniță, Daniel Raymond, Adriana Paul și Eva Foster
Proiect cultural susținut de Ministerul Culturii
Parteneri și sponsori: Camerele de Comerț și Industrie din România și Romexpo, Asociația Lions Club Millennium, Treasure&Co, CEWE România, Angels Distribution, IndECO Grup, InfoTouch Systems, Jerry's Pizza, Emex, Clima Service, Spring Harghita
Parteneri media: TVR, Agenția de carte, Agenția de presă Rador, Cațavencii, Dilema, Jurnalul, Observator Cultural, România Liberă
Informații utile vizitatorilor
Catalogul participanților
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z
Programul evenimentelor
20 noiembrie | 21 noiembrie | 22 noiembrie | 23 noiembrie | 24 noiembrie
amplasarea standurilor + lista participanților
amplasarea standurilor (plan tehnic)
calendarul înscrierilor
oferta de participare
informații utile expozanților

Cel mai important eveniment cultural de tip expozițional din România
Organizat de Radio România - singurul post de radio din lume care și-a asumat acest rol - Târgul GAUDEAMUS Radio România este de foarte mulți ani un reper, atât pentru specialiștii din branșă cât și pentru publicul larg. Cel mai important și mai longeviv eveniment expozițional dedicat cărții, din România, are  un loc bine definit în calendarul cultural și în conștiința publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfășoară anual la Romexpo, reunind, într-un spațiu expozițional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci etc.

Momentul de vârf al anului editorial și cultural în România
În toamna fiecărui an, Târgul GAUDEAMUS Radio România devine centrul pieței editoriale și al vieții culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte și cafenea literară, GAUDEAMUS propune anual peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă și destinsă.

Palmares
· 1.912.000 de vizitatori · 10.200 de evenimente editoriale și profesionale · 6.500 de expozanți - palmaresul pe scurt înregistrat în cei aproape 26 de ani în care Târgul GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din țara noastră.

Palmaresul ediției 2018

Palmaresul ediției 2017

 

info expozanți / info vizitatori / plan de amenajare / participanți / evenimente / biroul de presă