Târgul Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură 2015, ediția a XXII-a, va avea loc în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din București.

 

117.000 de vizitatori și 750 de evenimente – recorduri absolute ale Târgului Internațional GAUDEAMUS 2014
Ediția 2014 a Târgului Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură s-a încheiat duminică, 23 noiembrie, în prezența unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă și de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului.
Târgul Internațional GAUDEAMUS, eveniment reper al peisajului cultural românesc, a avut loc în acest an în perioada 19 – 23 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo; ajuns în 2014 la ediția cu numărul 21, târgul este inițiat și organizat anual de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilanțul statistic al ediției se prezintă astfel:
:: Suprafața târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.
:: Numărul expozanților a fost de peste 320, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial și educațional.
:: Programul de manifestări al ediției a cuprins mai mult de 750 de evenimente – record al târgului - lansări și prezentări de carte, dezbateri, conferințe, momente artistice - organizate în mai multe spațiii special amenajate în incinta pavilionului și în cadrul standurilor expozanților.
:: Numărul vizitatorilor a fost de circa 117.000, record de vizitatori în istoria târgului.

Duminică, 23 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediții a târgului, astfel:

:: Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câștigători au fost stabiliți prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) și Polirom (locul 3);
:: Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii
Curtea Veche
, pentru volumul „Pas cu pas” de Klaus Iohannis;
:: Trofeele Presei pe secțiunile publicații, TV, online și agenții de presă au fost câștigate de: cotidianul
Adevărul, postul Pro TV, site-ul HotNews.ro și Agenția Națională de Presă Agerpres. Trofeul pentru
secțiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România,frecvent indicate drept surse de informații despre eveniment, nu pot intra în această competiție, dat fiind statutul de organizator al instituției;
:: Premiul de Excelență, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii
Trei, pentru pentru succesul construirii unui program editorial în jurul psihologiei și psihanalizei, extins apoi,
prin alte titluri și prin cărțile publicate de Pandora M, editură afiliată, către literatură și către alte domenii, cu vocație „generalistă”;
:: Premiul Educația a revenit Academiei de Studii Economice din București, în semn de apreciere pentru
constanța și pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat și în acest an la Gaudeamus;
:: Premiul pentru traducere “Antoaneta Ralian”, decernat pentru doi traducători, din limba română într-o
limbă străină și dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediție domnului Virgil Stanciu
pentru traducerea din limba engleză a romanului Preaiubita de Tony Morrison (Editura ART) și doamnei
Letiția Ilea pentru traducerea în limba franceză a volumului de versuri Melci aborigeni/ Escargots aborigènes
de Ioan Pintea (Editura Charmides).În mod excepțional la această ediție, Radio România a acordat un Premiu de Excelență pentru Traducere doamnei Antoaneta Ralian, cu prilejul traducerii cu numărul 120 - romanul „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, publicat de Editura Humanitas.
:: Miss Lectura pentru ediția 2014 a Târgului GAUDEAMUS a fost desemnată domnișoara Adelina Ciudin,
studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. Premiul a constat în produse cosmetice oferite de Zepter International și într-un smartphone oferit de Orange.
:: Tombola GAUDEAMUS
Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS
a oferit vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga patru premii: 3 smartphone–uri oferite de Orange și Marele
Premiu
, un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia. În urma tragerii la sorți care a avut loc duminică, 23 noiembrie, ora 14.00, au fost desemnați drept câștigători: Nicolaie Istode – cel care și-a adjudecat Marele Premiu, Robert Cristian Băcaru, Gheorghe Gabor și Adelina Stoica.

Invitatul de onoare al ediție 2014 a fost Federația Rusă.
Programul invitatului de onoare a cuprins peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului și în alte spații din București, având ca invitați 17 scriitori, critici literari, editori, jurnaliști și muzicieni din Rusia.
Partener privilegiat al ediției a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone
din România, care a desemnat și Președintele de onoare al ediției, domnul Benoît Rutten, președinte GADIF,
Delegat Valonia – Bruxelles.

Parteneri GAUDEAMUS 2014
:: Proiect susținut de Ministerul Culturii
:: Sponsori: Automobile Dacia și Orange.
:: Parteneri: Primăria Municipiului București, RATB, Tarom, Graffiti BBDO, Primăria Sectorului 1 București
:: Parteneri media: România TV, Spectacular, TV5 Monde, Accente, Agenția de Carte, Arhitext, Bookblog,
revista Cariere, Cațavencii, Forbes, ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Șapte Seri, Bernschutz & Co


Cel mai important eveniment cultural de tip expozițional din România
Organizat de Radio România – singurul post de radio din lume care și-a asumat acest rol - Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură este de foarte mulți ani un reper, atât pentru specialiștii din branșă cât și pentru publicul larg. Cu grijă pregătit și cu nerăbdare așteptat, cel mai important și mai longeviv eveniment expozițional dedicat cărții, din România, are  un loc bine definit în calendarul cultural și în conștiința publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfășoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spațiu expozițional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci etc.

Momentul de vârf al anului editorial și cultural în România
În toamna fiecărui an, Târgul Internațional GAUDEAMUS devine centrul pieței editoriale și al vieții culturale din România. Deopotrivă expoziție de carte și cafenea literară, Târgul propune un maraton de peste 600 de evenimente culturale la fiecare ediție, într-o atmosferă prietenoasă și destinsă a întâlnirii cu lumea vie a culturii tipărite.

GAUDEAMUS – spațiu al dialogului intercultural
Un adevărat incubator de idei și proiecte culturale, Târgul își deschide anual porțile expozanților și vizitatorilor din străinătate, oferind cadrul ideal de întâlnire între personalitățile străine invitate la Târg și public, dar și între specialiștii din industria cărții, autori, editori, traducători, ilustratori de carte, agenți și critici literari.

 

Bilanțul ediției 2013

Bilanțul ediției 2012

Bilanțul ediției 2011