Caravana GAUDEAMUS Radio România, inițiată în anul 2000 ca parte a Programului LECTURA, este formată dintr-o serie de evenimente expoziționale dedicate cărții și educației, organizate în centre culturale și universitare de tradiție în care există posturi regionale ale Societății Române de Radiodifuziune. Palmaresul Caravanei Gaudeamus 2019, care s-a încheiat odată cu ediția ieșeană, a însumat 7 târguri de carte derulate sub brandul Gaudeamus Radio România, peste 150 de evenimente, 340 de participanți și aproape 96.000 de vizitatori.

GAUDEAMUS Radio România, acasă, dar tot împreună
Radio România, cel mai important organizator de târguri de carte din țară, a inițiat un nou proiect special, derulat exclusiv în mediul online, dedicat susținerii pieței naționale de carte într-un moment extrem de dificil.
Evenimentul,  găzduit de website-ul www.gaudeamus.ro și de pagina Facebook Radio România Gaudeamus sub motto-ul „Gaudeamus Radio România, acasă, dar tot împreună”, își propune să aducă în fața cititorilor cele mai noi apariții editoriale, care, din păcate, nu au mai apucat să fie expuse la târgurile de carte organizate în mod tradițional în prima parte a anului, și ofertele speciale pe care participanții le practică în mod curent la Târgurile  Gaudeamus Radio România.
Proiectul se va derula în perioada 7 aprilie – 31 mai, cu accent pe intervalele care se apropie sau se suprapun cu perioadele în care au fost inițial programate Târgurile Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara.
Selecția titlurilor și a ofertelor prezentate pe pagina Facebook dedicată evenimentului aparține participanților,  edituri și distribuitori de carte, muzică și jocuri educaționale, expozanți tradiționali la Târgurile Gaudeamus Radio România, iar detaliile privind modul în care pot fi eventual achiziționate unele produse sunt disponibile pe website-urile participanților.
catalogul participanților | programul evenimentelor

Acad. Ioan-Aurel Pop - Gaudeamus sau să ne bucurăm de cărți
Cartea este un obiect de mare finețe, care cuprinde în paginile sale întregi universuri, dar se rotește și în propriul său univers. Din copilărie, am rămas impresionat de versul arghezian („Carte frumoasă, cinste cui te-a scris,/ Încet gândită, gingaș cumpănită...”), iar apoi am căutat cu fervoare să pătrund cât mai adânc în universul cărților („Universul cărților” este titlul unei fascinante cărți de istoria cărții, scrise de Albert Flocon).(...) Pentru aceasta ne trebuie, însă, semne și semnale, semnalări, prezentări, îndemnuri, standuri pline și căldură umană, iar toate acestea le face periodic Târgul Gaudeamus, pus la cale de Radio România. În acest an, forma evenimentului drag nouă este una specială, neobișnuită, așa cum neobișnuită a devenit de o vreme și – sperăm – pentru o vreme, viața noastră. articolul integral

         

 

GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2020, ediția a XXI-a
Cea de a 21-a ediție a Târgului Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca, programată pentru intervalul 1 - 5 aprilie, va fi, din păcate, suspendată. Radio România face toate demersurile pentru a continua această tradiție de 20 de ani, și, în măsura în care va fi posibil, pentru a reprograma ediția 2020 a evenimentului într-un interval în care acesta poate decurge în deplină siguranță, pentru toți cei implicați.

 

GAUDEAMUS Craiova 2020, ediția a XIX-a
Seria celor mai îndrăgite târguri de carte din țara noastră – Gaudeamus Radio România – a debutat și în acest an, conform tradiției, la Craiova. Prima etapă a Caravanei Gaudeamus Radio România 2020 a avut loc în perioada 26 februarie - 1 martie, în spațiul care a găzduit toate cele 18 ediții precedente, foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“.
Președintele de onoare al ediției a fost scriitorul și cadrul didactic universitar Ioan Lascu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova.
Premiile GAUDEAMUS Craiova 2020, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 1 martie:
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților și jurnaliștilor de către Radio România, prin Votul Publicului:
Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Trei, locul 2 – Editura Nemira și locul 1 – Grupul Editorial ART
Cea mai râvnită carte a Târgului a fost seria „After” de Anna Todd, publicată de Editura Trei
Trofeul Presei, decernat pe baza opțiunilor vizitatorilor care au indicat instituții mass-media craiovene drept principale surse de informații despre acest eveniment, a revenit cotidianului „Gazeta de Sud” – secțiunea publicații și postului TVR Craiova – secțiunea TV
Premiul Educația, oferit de către organizatori instituțiilor de învățământ participante, a revenit Editurii Universitaria Craiova (editura Universității din Craiova) și Editurii Academiei de Studii Economice din București, pentru profesionalismul cu care și-au prezentat ofertele educașionale și editoriale.
Oferta acestei ediții a adus în fața craiovenilor tot ce poate fi mai atractiv la un târg de carte și educație: mii de titluri – noutăți editoriale sau volume deja consacrate - jocuri educative și muzică pentru toate gusturile, prezentate de cei peste 50 de participanți, printre care au figurat cele mai importante edituri din România; importante reduceri de prețuri, oferte și pachete promoționale, pe placul tuturor celor care au dorit să ofere celor dragi o carte – mărțișor; peste 50 de evenimente culturale (lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri); Tombola GAUDEAMUS, cu premii atractive, în spiritul unui târg de carte organizat de Radio România: câte un sistem audio, oferit de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Craiova și de Lions Club Craiova, și pachete de cărți. Tombola s-a derulat pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorți a câștigătorilor a avut loc sâmbătă, 29 februarie, la ora 17.30.
Ediția cu numărul 19 a Târgului GAUDEAMUS Radio România organizată în Craiova a oferit și prilejul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiționale, inițiate și derulate de Radio România:
„Cărțile se întorc acasă", campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere.
„Invitați de nota 10: Olimpicii României", proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 29 februarie, la ora 14.00. invitatele de nota 10 ale acestei ediții au fost: Mădălina Sorina Ștefan (elevă a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova) și Ioana Delia Dumitrescu (elevă a Colegiului Național de Informatică „Ion Minulescu” din Craiova).
Faza locală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia - Craiova, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, a avut loc joi, 27 februarie, începând cu ora 11.00. Câștigătorii concursului, desemnați de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Andreea – Alexia Bițînă (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”) – locul I, Maria Cristina Iordache (Colegiul Național „Frații Buzești”) – locul 2 și Ștefan Papa (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”) – locul 3. Ocupanta locului 1 va participa la finala națională a concursului, care va avea loc la Târgul GAUDEAMUS Radio România (București, 18 - 22 noiembrie a.c.), Pavilionul B2.
Parteneri: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Agenția de Presă Rador
Sponsori: Lions Club Craiova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Emex, Spring Harghita

Craiova, 1 martie - Primul târg din Caravana Gaudeamus Radio România 2020 a ajuns la ora bilanțului

         

info expozanți | info vizitatori | comunicate de presă | galerie foto | catalogul participanților | programul evenimentelor | amplasarea standurilor


Inițiat și derulat de Radio România din 1994, Programul LECTURA are ca principal obiectiv promovarea și susținerea culturii scrise din România, prin organizarea de evenimente culturale de tip expozițional în București și în orașe cu tradiție universitară din țară.
În prezent, Programul LECTURA are în palmares 1117 târguri derulate sub sigla Gaudeamus, peste 3.235.000 de vizitatori și aproximativ 14.500 de evenimente culturale organizate în cadrul târgurilor.
Prin anvergură, număr de participanți și vizitatori și prin impactul fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, programul LECTURA aduce Radio România în postura de lider pe piața evenimentelor expoziționale dedicate cărții și educației.

Calendarul Târgurilor Gaudeamus

 • Caravana GAUDEAMUS 2020:
  • GAUDEAMUS Craiova, ediția a XIX-a, 26 februarie – 1 martie, Teatrul Național Marin Sorescu
  • GAUDEAMUS Cluj-Napoca, ediția a XXI-a, Piața Unirii
  • GAUDEAMUS Oradea, ediția a VII-a, 6 – 10 mai, Piața Unirii
  • GAUDEAMUS Timișoara, ediția a XII-a, 20 - 24 mai, Piața Libertății
  • GAUDEAMUS Litoral, ediția a XII-a, 31 iulie - 4 august, Piațeta Perla, Mamaia
  • GAUDEAMUS Brașov, ediția a III-a
  • GAUDEAMUS Iași, ediția a II-a
 • GAUDEAMUS Radio România 2020
  • GAUDEAMUS Radio România, ediția a XXVII-a, 18 - 22 noiembrie, București, Romexpo