Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu", numit astfel în memoria  scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internațional GAUDEAMUS. Inițiat și organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula și încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu și reunește anual câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai talentați tineri din întreaga țară. Finala națională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul Târgului Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură și aduce față în față, în competiția Lecturii, câștigătorii etapelor zonale desfășurate pe parcursul anului.

  Proiectul Cărțile se întorc acasă: campanie de donație de carte pentru bibliotecile publice și școlare din mediul rural. De la demararea acestui proiect în 2010, peste 100.000 de volume au fost donate către bibliotecile publice din aria de acoperire a posturilor Radio România. 
Biblioteca de acasă a devenit neîncăpătoare, iar vechile volume nu-și mai găsesc locul? Noi vă propunem să le aduceți la Târgurile GAUDEAMUS: cărțile donate vor fi direcționate către biblioteci rurale și școlare, dar și către comunitățile românești din străinătate!

  Invitați de nota 10: Olimpicii României, cel mai nou proiect marca Radio România,  își propune să acorde vizibilitate performanțelor învățământului românesc și să promoveze elevii medaliați la concursurile internaționale la diverse discipline.